Τα Παρά-πρωινά μας
Τα Παρά-πρωινά μας Σωτήρης Ξενάκης Μπάγια Αντωνοπούλου
commission
Διεθνή

EΕ - Πανδημία: Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 41 εκατ. ευρώ σε Λατινική Αμερική, Ασία, Μ. Ανατολή

Μεταξύ άλλων για υγειονομική βοήθεια σε ευάλωτους πληθυσμούς και υποστήριξη για τη διαχείριση των κρουσμάτων

Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 41 εκατ. ευρώ , για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, θα διαθέσει η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η ΕΕ θα διαθέσει 41 εκατομμύρια ευρώ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου υγειονομική, ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κρίση, καθώς η πανδημία συνεχίζει να επιμένει, σε συνδυασμό με την ανισότητα στην παράδοση των εμβολίων.

Τα 31 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, μεταξύ άλλων, για υγειονομική βοήθεια σε ευάλωτους πληθυσμούς, υποστήριξη για τη διαχείριση των κρουσμάτων COVID-19 και για τη δημιουργία ανθεκτικότητας στα τοπικά συστήματα υγείας, ενόψει μελλοντικών εξελίξεων.

Επιπλέον, 10 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την υποστήριξη του Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), στην παράδοση εμβολίων, στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού αποθεματικού COVAX.

Σχεδόν 3 δισ. ευρώ στον μηχανισμό COVAX από την Team Europe

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτιτς, δήλωσε: «Η ΕΕ ηγείται της πολυμερούς απάντησης ενάντια στην πανδημία του κοροναϊού, με διάφορους τρόπους. Η Team Europe είναι ο κορυφαίος συνεργάτης του COVAX, ο οποίος εργάζεται για να διασφαλίσει ότι καμία χώρα δεν μένει πίσω. Μέσω του μηχανισμού κατανομής εμβολίων της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου παρέχονται κάθε εβδομάδα σε όσους τα χρειάζονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Η Team Europe, η αρμόδια ομάδα της ΕΕ για την καταπολέμηση του κοροναϊού παγκοσμίως, έχει συνεισφέρει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο μηχανισμό COVAX, για την εξασφάλιση τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επί του παρόντος, πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί από τον COVAX σε 138 χώρες.

Επιπλέον, για να συμπληρώσει τις προσπάθειες του COVAX, η Team Europe στοχεύει να μοιράσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν εξασφαλιστεί βάσει των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς της ΕΕ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2021. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού σε χώρες της Αφρικής με κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και εύθραυστα συστήματα υγείας.