Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε σήμερα με απόφαση του στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» το τηλεοπτικό δίκτυο «Ντόζντ» (βροχή), ως μέρος της πολιτικής καταστολής, όπως λένε οι αντίπαλοι του Κρεμλίνου, μέσων μαζική ενημέρωσης που διάκεινται κριτικά στο Κρεμλίνο, παραμονές των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Ρωσία.

«Φακελωμένοι» ως «πράκτορες»

Η κυβέρνηση που αρνείται ότι ακολουθεί μια πολιτική καταστολής, χρησιμοποιεί τον όρο «ξένος πράκτορας» για να χαρακτηρίσει οργανώσεις που χρηματοδοτούνται, όπως ισχυρίζεται από το εξωτερικό και εμπλέκονται σε πολιτικές δραστηριότητες.

Ο όρος αυτός προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς και παραπέμπει σε πρακτικές σοβιετικής εποχής, υποχρεώνοντας όσους χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» σε επιπλέον ελέγχους από τις αρχές.

Το κανάλι «Ντοζντ» λειτουργεί online και αποτελεί από καιρό ένα βήμα στο οποίο οι επικριτές του Κρεμλίνου που δεν μπορούν να πουν τις απόψεις τους στην κρατική τηλεόραση, μπορούν να τις εκφράσουν σε αυτό.

Η γενική διευθύντρια του καναλιού Νατάλια Σιντέγεβα δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ότι για την απόφαση αυτή ενημερώθηκαν από τις ειδήσεις, και αυτό που έγινε είναι «το ίδιο πράγμα, σαν να περπατάς στον δρόμο και να σου σπάνε ξαφνικά το χέρι». «Όχι δεν ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Θα διαμαρτυρηθούμε. Το μάθαμε από τις ειδήσεις και τα τηλεφωνήματα συναδέλφων».

Δημοσιογράφοι ενός άλλου μέσου ενημέρωσης του, iStories, που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία συμπεριλήφθηκαν επίσης σήμερα στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων».