Με τον Ψαλμό 117:25 «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ενημέρωσε την Αρχιεπισκοπή και τις κατά τόπους Μητροπόλεις για ένα γεγονός-ορόσημο για την Ορθοδοξία στις ΗΠΑ, αλλά και την Ομογένεια, το οποίο θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Επειτα από 20 ολόκληρα χρόνια και μια ανυπολόγιστη καταστροφή , που έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη της ανθρωπότητας από την τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2.606 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 6.000, ένας μικρός ορθόδοξος ναός με μεγάλη σημασία και ιστορία αναμένεται να λειτουργήσει ξανά. Η ημερομηνία για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν είναι η 2α Νοεμβρίου.

Η τελετή για τα θυρανοίξια του ναού θα γίνει με τη δέουσα λαμπρότητα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ έπειτα από 12 χρόνια και ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου θα τελέσει τα θυρανοίξια του ναού, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη θα σημάνει την έναρξη εορτασμού της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το 1922.

214715525_2976707552617965_4414980951372718452_n
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2014, βρίσκεται στην ίδια περίπου θέση όπου είχε ανοίξει τις θύρες του ως τόπος λατρείας το 1916, ως σημείο αναφοράς των πρώτων Ελλήνων μεταναστών που έφταναν στο νησί Ελις. Η ανακατασκευή του πέρασε από πολλά κύματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργασίες είχαν σταματήσει. Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την επανέναρξη των εργασιών, την οποία είχε θέσει και ο ίδιος ως στόχο. Ο στόχος τελικά επετεύχθη με την αρμονική συνεργασία με την Ομογένεια, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2020 ο Αρχιεπίσκοπος να τελέσει τον αγιασμό της επανέναρξης των εργασιών.

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο οργανισμός «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», ο οποίος κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ξεμπλοκάρει το έργο από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Οπως έχει γίνει γνωστό από τον οργανισμό, ο οποίος ενημερώνει σε τακτική βάση, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα 95 εκατ. δολάρια, με 8,5 εκατ. εξ αυτών να έχουν εισρεύσει στο ταμείο του οργανισμού από τον φετινό Μάιο. Υπήρξαν, μάλιστα, και 25 δωρητές, καθένας εκ των οποίων έχει προσφέρει το ποσό των 100.000 δολαρίων.

225918023_2987327081556012_5353696719389381488_n
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα μάλιστα που έστειλαν ο πρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου», Ντένις Μέχιελ, και ο αντιπρόεδρος του ίδιου οργανισμού, Μιχάλης Ψαρός, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας, δήλωσαν: «Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής να μην είχε ξαναχτίσει τον Αγιο Νικόλαο». Στο ίδιο μήνυμα μάλιστα δίνεται και μια νέα διάσταση στον εμβληματικό ορθόδοξο ναό, όπου κυριαρχεί το λευκό πεντελικό μάρμαρο.

«Το Ιερό του Αγίου Νικολάου θα είναι μια πλήρης ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, με όλη τη συνακόλουθη λατρεία και δραστηριότητα, αλλά θα είναι ένας τόπος μνήμης, όπως μια αρχαία ελληνική ταφική στήλη, που χρησιμεύει για να μνημονεύει ζωές και απώλειες. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιερό μοιάζει πολύ με τα πρώτα χριστιανικά εκκλησιαστικά κτίρια, τα οποία χτίστηκαν σε χώρους μαρτυρίου και ταφής», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τον ιερό ναό να εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για το Σημείο Μηδέν, έναν τόπο μνήμης για όλους τους ανθρώπους που θρήνησαν πριν από 20 χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σχολιάζοντας τον περασμένο Ιούνιο την προσφορά της ελληνικής Ομογένειας , είχε δηλώσει ότι «ως κοινότητα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη γενναιοδωρία και την αφοσίωση των ευεργετών και των υποστηρικτών του Αγίου Νικολάου».

Είχε επισημάνει μάλιστα πως «ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, οι ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας έδωσαν από άκρη σε άκρη σε όλη την Αμερική τον καλύτερό τους εαυτό για να αναστήσουν το εθνικό ιερό προσκύνημα».