Είναι η ημέρα ενθρόνισής του στον νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, απ’ όπου θα ξεκινήσει και την προσπάθεια να γυρίσει σελίδα για την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια.

Οι βασικότερες προτεραιότητές του στην κατεύθυνση αυτή είναι η επαναφορά της ευρυθμίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του ορθόδοξου πληρώματος και της Αρχιεπισκοπής.

Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν στα «Π» ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην επίτευξη των στόχων του. Από τη μια το νεαρό της ηλικίας του και η ευρύτητα της μόρφωσής του και από την άλλη το γεγονός ότι δεν προέρχεται από τον εκεί κλήρο, κάτι που σημαίνει ότι δεν επωμίζεται και είναι θωρακισμένος από βάρη του παρελθόντος, και το ξεκίνημα που κάνει είναι πραγματικά νέο και ελπιδοφόρο.

Στο πνευματικό του έργο, κυρίαρχη θέση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση των στενών δεσμών της Αρχιεπισκοπής με το ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ο ίδιος, άλλωστε, θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο το 2005, ενώ έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενισχύοντας τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της.

Ιδιαίτερη συναισθηματική αξία έχει για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο η ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, καθώς στο παρελθόν έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής, όπως και του ελληνικού κολεγίου. Στα σχέδια του κ. Ελπιδοφόρου βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η συνεργασία των παραπάνω ιδρυμάτων με αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση της συσπείρωσης του ορθόδοξου κλήρου των ΗΠΑ, καθώς την περασμένη Πέμπτη είχε τηλεδιάσκεψη με όλους τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής, ενώ στο γραπτό του μήνυμα, με το οποίο ενημέρωνε για την ημερομηνία ενθρόνισής του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ἒρχομαι στήν Ἀμερική ὄχι μόνον γιά νά εἶμαι ὁ Ἀρχιεπίσκοπός σας, ἀλλά ὁ πνευματικός φίλος καί ἀδελφός σας».

Μεταξύ των επιδιώξεών του, με συμβολική και ουσιαστική αξία, είναι η εξυγίανση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» στο ταμείο της Αρχιεπισκοπής έχει διττό στόχο: Από τη μια τον προφανή, καθώς η περίοδος λιτότητας στην οποία εισήλθε η Αρχιεπισκοπή είχε άμεσο αντίκρισμα στο έργο της, ενώ είχε ως επακόλουθο τη δραστική μείωση προσωπικού, η οποία άγγιξε το 1/3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «τρύπα», που έφτασε τα 8,5 εκατ. δολάρια, διαπιστώθηκε έπειτα από εκπόνηση έκθεσης από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton στα τέλη του 2017, η οποία χρηματοδοτήθηκε από Ελληνοαμερικανό ομογενή. Και αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει ο νέος προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ... Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ομογένειας και η ενδυνάμωση των σχέσεων στο τρίγωνο Αρχιεπισκοπή Αμερικής - Ομογένεια - ελληνικό κράτος.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των επιφανών ομογενών επιχειρηματιών, οι οποίοι χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής, αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Τζον Κατσιματίδη, την Κυριακή του Πάσχα, στην εφημερίδα «New York Post», όταν είχε ξεκαθαρίσει ότι, αν δεν αποχωρούσε ο κ. Δημήτριος, δεν θα έβαζαν άλλα χρήματα. Κύριο ζήτημα εξάλλου αποτελεί η επανέναρξη των έργων κατασκευής του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.

Η αρχική επιδίωξη ήταν η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2016, πήρε παράταση για τον Οκτώβριο του 2018 και πλέον βρίσκεται σε στασιμότητα, με τα έργα να έχουν σταματήσει. Αιτία η καταγγελία της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία ενός έργου που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 25 εκατ. δολάρια, ο οποίος εκτινάχθηκε στα 80 εκατ. δολάρια. Οπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές, η επανέναρξη των έργων στον Αγ. Νικόλαο με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, εκτός από το ότι θα δώσει εκ νέου πνοή σε ένα έργο με προστιθέμενη αξία για την Ορθοδοξία στις ΗΠΑ και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θα στείλει μήνυμα συσπείρωσης στον ισχυρό παράγοντα της Ομογένειας.

Τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής έπληξαν ανεπανόρθωτα τον οργανωτικό κορμό που κρατά συσπειρωμένους τους Ελληνες των ΗΠΑ και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, βασίζεται στο τρίπτυχο Αρχιεπισκοπή Αμερικής - Ομογένεια - Ελλάδα.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ολα τα παραπάνω, όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικές πηγές, είναι τμήματα του μακροχρόνιου σχεδιασμού για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο οποίος ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης και από τον Ιούνιο και μετά θα περάσει στο στάδιο της υλοποίησης. Ο τελικός στόχος του νέου αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου φέρεται να είναι πολλαπλός: Να ενώσει την Ομογένεια με την ορθοδοξία, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη με το ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο και να έχει αποτέλεσμα πιστών και μητροπόλεων γύρω από την Αρχιεπισκοπή.

Οπως αναφέρουν έμπειροι παρατηρητές από την Ομογένεια, η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου θα είναι αμοιβαία επωφελής, όχι μόνο για το ισχυρό ελληνικό στοιχείο που δραστηριοποιείται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά και για το ελληνικό κράτος, το οποίο μόνο να κερδίσει μπορεί από μια συσπειρωμένη και ακμάζουσα Ομογένεια, ενώ θα αναδειχθεί και ο εθνικός ρόλος της Αρχιεπισκοπής. Παράλληλα, ένας από τους στόχους του, ο οποίος αποδεικνύει και την ευρύτητα της αντίληψής του, αφορά την προώθηση της συσπείρωσης γύρω από την Αρχιεπισκοπή όλων των ορθόδοξων εθνοτικών ομάδων.