«Με την πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς η πίεση για τους χειρισμούς του από το εσωτερικό του είναι μεγάλες ενώ αύριο θα έρθει αντιμέτωπος και με την πίεση από τους G7 και του προεδρεύοντος Μπόρις Τζόνσον.

«Πυρά» στο εσωτερικό των ΗΠΑ για Μπάιντεν 

Eιδικότερα, η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της Δύσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή, στους δημοσιογράφους ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει δράση κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό τηρήσει την υπόσχεσή τους να αφήνουν τους Αμερικανούς να προσεγγίζουν στο αεροδρόμιο με ασφάλεια.

Που θα επικεντρωθεί η Σύνοδος 

Πιο συκγκεκριμένα, η Βρετανία σχεδιάζει να πιέσει τους ηγέτες της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν κατά τη συνάντηση της αναφερόμενης ομάδας των χωρών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, για να συζητήσει την κρίση στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters. Aκόμη, σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει τις βρετανικές πιέσεις για κυρώσεις σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν διαπράξουν βιαιότητες, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι: «Η απάντηση είναι ναι. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά».

Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ήρθε ένα ακόμη γεγονός να εντείνει τον εν λόγω «πονοκέφαλο», καθώς τη Δευτέρα και οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν παράταση στην παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων για να φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν και οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι επιθυμούν να ολοκληρωθεί η εκκένωση μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο έχει προκύψει ένα πολιτικό θέμα γιατί η χρονική παράταση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων είναι κάτι που ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει «και δεν πρόκειται για δημοσιογραφική εικασία», όπως άφησε να εννοθεί ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.