«Πολλές γυναίκες περνούν τη ζωή τους λέγοντας ‘‘ναι’’ σε όλους, για να είναι όλοι χαρούμενοι. Αυτό έκανα πάντα και δεν με έκανε ευτυχισμένη. Μάθετε τη δύναμη της λέξης ‘‘όχι’’. Όταν μαθαίνεις να λες όχι, μαθαίνεις να σηκώνεσαι, παίρνεις ξανά τον έλεγχο της ζωής σου».

Λίγο πριν κλείσει τα 40 της η Μπιγιονσέ μιλάει στο «Harper’s Bazaar» και εξομολογείται πως της πήρε πολύ χρόνο να συνειδητοποιήσει «πόσο σημαντικό είναι να λες ‘‘όχι’’». Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής, σε μια διαδρομή γεμάτη μουσικές επιτυχίες και προσωπικές απογοητεύσεις. Πρώτα η προδοσία του πατέρα της -του ανθρώπου που άφησε τη δουλειά του για να την καθοδηγήσει στο δρόμο για το όνειρό της- προς τη μητέρα της, το διαζύγιό τους και οι φημολογούμενες απιστίες του συζύγου της, Jay Z. Η περίπλοκη σχέση με τον πατέρα της και οι παραλληλισμοί του με το σύζυγό της πιστεύεται ότι δίνουν το «γιατί» αυτό το ντροπαλό κορίτσι έγινε τόσο ισχυρή φωνή για το φεμινισμό και την ισότητα και τόσο δυνατή ως καλλιτέχνης, που δεν χρειάζεται επίθετο, χτίζοντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Ως επαγγελματίας αυτά που την καθόρισαν ήταν το όραμα, η προσήλωση, η πειθαρχία, η ηρεμία, η σκληρή δουλειά. «Γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας, μην αποδέχεστε τίποτα λιγότερο από την τελειότητα και μην αφήσετε κανέναν να κάμψει τη θέληση γι’ αυτό που θέλετε να γίνετε», υποστηρίζει. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είχα τόση επιτυχία. Ποτέ δεν φανταζόμουν τα βραβεία, ταινίες. Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για όλα και δεν το θεωρώ δεδομένο», τονίζει. Καθώς ετοιμάζεται να κλείσει τα 40 της χρόνια στις 4 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει, «Έχω κάνει τόσο πολλά σε 40 χρόνια που θέλω να απολαύσω τη ζωή μου. Έχω πληρώσει το χρέος μου και ακολούθησα τους κανόνες και τώρα μπορώ και θέλω να παραβιάσω όσους πρέπει να παραβιαστούν. Η ευχή μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω να κάνω όλα όσα κάποιοι νομίζουν ότι δεν μπορώ να κάνω». Και όπως πιστεύει, έρχεται η καλύτερη δεκαετία της ζωής της γιατί έχει μέσα τον τυχερό αριθμό της ζωής της, το 4.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ