Η Ρωσία δεν έχει προσδιορίσει την στάση της απέναντι στους Ταλιμπάν και θα δει πώς θα αντιμετωπίσουν τον αφγανικό λαό και τους Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν και παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις. Θεωρεί επίσης ότι «η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δηλαδή η ντε φάκτο ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και το γεγονός ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας της χώρας, είναι μια τετελεσμένη διαδικασία».

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα παρακολουθεί τις περαιτέρω ενέργειες των Ταλιμπάν στον τομέα της διασφάλισης της τάξης, της ασφάλειας των Αφγανών πολιτών και των Ρώσων διπλωματών. «Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η προτεραιότητα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αρχικά πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει στην πραγματικότητα αυτή η τετελεσμένη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».

Η Μόσχα ενδιαφέρεται επίσης για την ειρήνη και την σταθερότητα στο Αφγανιστάν και θα συνεχίσει τις επαφές με την Ουάσιγκτον για ζητήματα που ανακύπτουν εκεί, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει επιτέλους ο λαός του Αφγανιστάν την ηρεμία και την ασφάλεια, ώστε να σταματήσουν από το Αφγανιστάν να ρέουν ποταμοί και θάλασσες οπιούχων ναρκωτικών, που στέλνονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση αναμφισβήτητα απαιτεί ανταλλαγή απόψεων, ανταλλαγή πληροφοριών και φυσικά και για αυτό τον λόγο, είναι πολύ πιθανόν ότι τέτοιου είδους επαφές θα συνεχισθούν».

Τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν χθες με εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρώσους πολίτες και πολίτες άλλων χωρών από την Καμπούλ στην Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή η Μόσχα ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια με την συμμετοχή αρμάτων μάχης στο γειτονικό Τατζικιστάν.

Στο μεταξύ, το Τατζικιστάν που είναι σύμμαχος της Ρωσίας και βόρειος γείτονας του Αφγανιστάν, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.