Τρία 24ωρα μέχρι την λήξη της προθεσμίας απομένουν για την εκπνοή της προθεσμίας από τους Ταλιμπάν προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα, και όλα δείχνουν πως στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι πύλες σφραγίστηκαν, σημαίνοντας το «άδειασμα της κλεψύδρας» στην Καμπούλ. Ο φόβος είναι διάχυτος για νέο χτύπημα από τον ISIS.

Σε απόγνωση οι Αφγανοί

Μέχρι στιγμής έχουν φύγει 110.000, ενώ μέσα στο αεροδρόμιο ήταν το πρωί περίπου 5.000 άμαχοι. Την ίδια ώρα, νατοϊκοί διαμηνύουν να μην πηγαίνει κανένας στο αεροδρόμιο, με τους Ταλιμπάν να διώχνουν όσους πλησιάζουν. Όμως πολλοί Αφγανοί προσπαθούν να φτάσουν από χωράφια γύρω.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι κάποια στελέχη τους είναι ήδη μέσα στο αεροδρόμιο, στον πολιτικό τομέα, οι δυτικοί το διαψεύδουν, και ίσως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, καθώς όλοι θέλουν να κυλήσουν ομαλά οι τελευταίες ημέρες για να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο με πολιτικές πτήσεις το συντομότερο δυνατό. Αυτός είναι και ο ρόλος που θέλει να παίξει η Τουρκία με το Κατάρ, πιθανώς και με άλλους για την… τεχνική υποστήριξη. «Είναι νωρίς για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια τους», είπε πριν από λίγο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Reuters.

Πλέον, οι ΗΠΑ φοβούνται νέο χτύπημα σε αυτή την κρίσιμη φάση, από drone με εκρηκτικά ή με πύραυλο κατά αεροσκάφους. Η δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών έχει μειωθεί κάτω από 4.000 λέει το Πεντάγωνο, σταδιακά αποχωρούν και οι Βρετανοί. Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί έχουν ήδη φύγει.

«Πυρά» από διοικητή του ISIS

Ένας από τους διοικητές Ισλαμικού Κράτους έδωσε συνέντευξη στην Κλαρίσα Γουόρντ, πριν από μερικές ημέρες σε ξενοδοχείο της Καμπούλ,. Η συνέντευξη έγινε πριν από το μακελειό στο αεροδρόμιο και πριν φύγει η δημοσιογράφος από την πόλη και το μέλος του ISIS μίλησε με ψευδώνυμο και χωρίς να διακρίνεται το πρόσωπό του.

Είπε ότι έχει πάρει μέρος σε μάχες με Ταλιμπάν και με Αμερικανούς, ότι θεωρεί πως με την αποχώρηση των Αμερικανών ανοίγει ένα νεό κεφάλαιο, θα πολεμήσουν τους Ταλιμπάν για να φτιάξουν το δικό τους εμιράτο, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν. «Δρούσαμε στις γραμμές των Ταλιμπάν. Όμως αυτοί δεν έχουν την ίδια βαθιά πίστη. Για αυτό πήγαμε στον ISIS» σημείωσε.

Στην ερώτηση αν σκοπεύουν να χτυπήσουν στο εξωτερικό απαντά ότι για κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασίσουν οι ανώτεροί του. «Δεν έχουν να δείξουν ούτε ένα παράδειγμα επιβολής αυστηρής ποινής. Που να έχουν κόψει το χέρι ενός κλέφτη. Που να έχουν λιθοβολήσει μέχρι θανάτου έναν μοιχό ή έναν δολοφόνο. Δε μπορούν να επιβάλουν αυστηρές ποινές γιατί τους ελέγχουν άλλοι και εφαρμόζουν τα σχέδια τους. Εμείς δε θέλουμε να επιβάλουμε σχέδια άλλων παρά μόνο τη σαρία. Όποιος συμφωνεί μαζί μας είναι αδελφός μας. Ειδάλλως τον πολεμάμε, είτε είναι Ταλιμπάν είτε οτιδήποτε άλλο» πρόσθεσε ένας από τους διοικητές του ISIS.