Ως φυσικός διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, μολονότι προέρχεται από άλλο κόμμα, επιχειρεί να εμφανιστεί ο Όλαφ Σολτς, μια στρατηγική που φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

 Από εκεί που έβλεπαν τις πλάτες των αντιπάλων τους πριν από μερικές εβδομάδες, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς κοντράρουν πλέον στα ίσα τους Χριστιανοδημοκράτες – σε κάποιες δημοσκοπήσεις μάλιστα έχουν ισχνό προβάδισμα – κι αν διατηρήσουν τη φόρα αυτή μέχρι τις κάλπες, τότε θα έχουν πετύχει μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην πολιτική ιστορία της Γερμανίας.

 Aν και φάνηκε προς στιγμήν να αιφνιδιάζεται από τις επιθέσεις των αντιπάλων του στη χθεσινή πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων για την καγκελαρία, ο Σολτς γρήγορα ανέκτησε την ψυχραιμία του και απέκρουσε τα πυρά του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ για τις αμυντικές δαπάνες και της «Πράσινης» Αναλένα Μπέρμποκ ότι o νυν αντικαγκελάριος και το SPD δεν έχουν τα φόντα για να οδηγήσουν τη Γερμανία στο μέλλον. Με μια τεχνοκρατική, ικανή εμφάνιση ο Σολτς κέρδισε σύμφωνα με το 36% των θεατών σε σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa τις εντυπώσεις έναντι 30% της Μπέρμποκ και 25% του Λάσετ.

 Copy paste της χαρακτηριστικής χειρονομίας της Μέρκελ από τον Σολτς

Ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου κατάφερε την δημοσκοπική ανατροπή το τελευταίο διάστημα εμφανιζόμενος ως διάδοχος που θα συνεχίσει στα βήματα της Μέρκελ, που παραμένει δημοφιλέστερη – μπροστά από τον Σολτς - πολιτικός στη Γερμανία μετά από 16 συναπτά έτη στην εξουσία.

 Μάλιστα σε ένα αφιέρωμα της κεντροαριστερής Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου ο Σολτς πόζαρε χαμογελαστός αντιγράφοντας την χαρακτηριστική χειρονομία της Μέρκελ με τους αντίχειρες και τα δάχτυλα ενωμένα σε σχήμα καρδιάς, ενώ διαφήμιση σε γυναικείο περιοδικό στη Γερμανία υποστήριξε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει “Kanzlerin” (ο θηλυκός τύπος του καγκελάριου στα γερμανικά). «Προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι τρόπον τινά διάδοχος της Μέρκελ, πράγμα που δεν ισχύει, βέβαια», σχολίασε σε χθεσινή του συνέντευξη στο πρώτο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας– αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών – Μάρκους Ζέντερ, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Συντηρητικών για την καγκελαρία.