Αντιμέτωπες με τα όπλα των Ταλιμπάν βρέθηκαν γυναίκες που διαδήλωσαν στην Καμπούλ, αμφισβητώντας την εξουσία των φανατικών ισλαμιστών.

Με ριπές αυτομάτων στον αέρα οι Ταλιμπάν επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες. «Το ισλαμικό καθεστώς πυροβολεί τον δύστυχο λαό μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι άδικοι, δεν είναι καν άνθρωποι. Δε μας αφήνουν να διαδηλώσουμε. Δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι άπιστοι. Δείτε τι αντιμετωπίζουμε».

Καταπνίγονται από τους Ταλιμπάν οι εκφράσεις διαμαρτυρίας

Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η κατάληψη από τους Ταλιμπάν του τελευταίου μεγάλου οχυρού των αντιπάλων τους στην κοιλάδα του Παντσίρ, με τη βοήθεια του Πακιστάν που λέγεται ότι τους εξόπλισε και με τουρκικά drones.

Αρχικά, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Πακιστάν, αλλά όταν άναψαν τα αίματα αμφισβήτησαν ανοιχτά την εξουσία των Ταλιμπάν και οι γυναίκες κατέβασαν τις μαντήλες που κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπο. «Να φύγουν οι πράκτορες του Πακιστάν από την Καμπούλ. Δεν θέλουμε τον αρχιπράκτορά τους στην Καμπούλ».

Δεκάδες γυναίκες συνελήφθησαν, όπως λένε ακτιβιστές. Την ίδια ώρα ο υπόλοιπος κόσμος παίρνει μια πρώτη γεύση των διαχωρισμών στην εκπαίδευση με βάση το φύλο. Σε πανεπιστήμιο της Καμπούλ ένα παραβάν κουρτίνα χωρίζει τις φοιτήτριες από τους φοιτητές, όπου δεν υπάρχουν αρκετές τάξεις ή καθηγητές για να κάνουν ξεχωριστά το μάθημα οι γυναίκες από τους άνδρες.

Όταν τελειώνει το μάθημα φεύγουν πρώτα οι φοιτήτριες και μετά από πέντε λεπτά οι φοιτητές για να μη συναντηθούν στους διαδρόμους ή στην αυλή του πανεπιστημίου.