Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD)Όλαφ Σολτς θεωρεί το «άμεσο οικονομικό πρόγραμμα» το οποίο έδωσαν στην δημοσιότητα Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) «μη σοβαρό».

«Είναι ένα προεκλογικό τέχνασμα»

«Δεν χρειάζεται καν να είσαι υπουργός Οικονομικών για να μπορείς να κρίνεις το "άμεσο οικονομικό πρόγραμμα" Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών μη σοβαρό. Αρκεί μια ματιά στις εφημερίδες: πολλά μικρά πράγματα με υψηλό κόστος, σχολιάζουν», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

«Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Γι 'αυτό και κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά το άμεσο πρόγραμμα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών». Ο Σολτς επέκρινε επίσης τον ισχυρισμό τους για «κατάρρευση των κρατικών ταμείων» μετά τις εκλογές. «Ξέρετε, αυτό είναι ένα προεκλογικό τέχνασμα το οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι οι προεκλογικές τους υποσχέσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Η κατάσταση των κρατικών ταμείων είναι ξεκάθαρη – εξάλλου το CDU και το CSU συναποφάσισαν τον οικονομικό σχεδιασμό», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος.

«Παρ 'όλα αυτά όμως, θέλουν να δαπανήσουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τη μείωση των φόρων επιχειρήσεων με πολύ μεγάλα κέρδη και για φοροελφρύνσεις των μεγάλων εισοδημάτων. Αυτό είναι άδικο, είναι μη αλληλέγγυο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Θεωρώ ότι είναι ανήθικο να γίνονται φορολογικές ελαφρύνσεις σε εκείνους που ήδη αμοίβονται πολύ καλά, για ανθρώπους δηλαδή σαν εμένα», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοιωνιστών, Άρμιν Λάσετ θα ήταν καλός υπουργός Εξωτερικών (σε περίπτωση συνασπισμού με τους -πρώτους- Σοσιαλδημοκράτες), ο Όλαφ Σολτς δεν θέλησε να εκφράσει γνώμη. «Ξέρετε, η επιθυμία των περισσότερων πολιτών αυτή τη φορά φαίνεται πως είναι να ξεκουραστούν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στην αντιπολίτευση μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. Συμμερίζομαι αυτήν την επιθυμία», απάντησε.

Ο Άρμιν Λάσετ δεν απέκλεισε πρόσφατα κατηγορηματικά έναν νέο μεγάλο συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και έτσι τροφοδότησε τις εικασίες για μια τέτοια μετεκλογική συμμαχία.