Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προέβη χθες σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου, διορίζοντας την πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών του κόμματός του και αντικαθιστώντας τους υπουργούς που δέχτηκαν σκληρή κριτική.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», ο τερματισμός της περιφερειακής ανισότητας ήταν το κλειδί της ατζέντας που τέθηκε το 2019, όταν ο Τζόνσον κέρδισε τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αλλά αυτή η «νίκη» επισκιάστηκε από τον κοροναϊό και τα πρωτοσέλιδα για υπουργικές γκάφες.

Η αντικατάσταση του Ντόμινικ Ράαμπ από την πρώην υπουργό Εμπορίου Λιζ Τρας στο υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί μια ένδειξη για το ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από τον ανασχηματισμό: μετακινούνται εκείνοι των οποίων οι γκάφες έχουν πλήξει την κυβέρνηση και προωθούνται εκείνοι που απέφυγαν τις κρίσεις.

Πηγή στο γραφείο του Τζόνσον, που επικαλείται το «Reuters», δήλωσε ότι ο Βρετανός ηγέτης διόρισε υπουργούς «με επίκεντρο την ένωση και την ανύψωση ολόκληρης της χώρας».

Ποιες οι αλλαγές

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, παραμένει στη θέση του.

Η Τρας, «ευνοούμενη» του Συντηρητικού Κόμματος, μετακομίζει στο υπουργείο Εξωτερικών από το υπουργείο Εμπορίου, όπου κατάφερε να πετύχει μια σειρά εμπορικών συμφωνιών από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο υπουργείο Εμπορίου θα μεταβεί από το υπουργείο Κλίματος η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Η Τρας αντικαθιστά τον Ράαμπ, ο οποίος δέχτηκε εκκλήσεις να παραιτηθεί λόγω των διακοπών του στην Κρήτη, την ώρα που οι Ταλιμπάν ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ.

Μάλιστα, ο Ρααμπ υποβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Για να μετριαστεί το χτύπημα, ο Ράαμπ διορίστηκε επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έναν ρόλο που έπαιξε ανεπίσημα όταν ο Τζόνσον νοσηλευόταν με κοροναϊό.

Ο Μάικλ Γκόουβ, που θεωρείται βασικός παίκτης της κυβέρνησης Τζόνσον, μεταφέρθηκε στο υπουργείο Στέγασης. Ο Στιβ Μπάρκλεϊ τον αντικαθιστά στη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης.

Οι κινήσεις του Ράαμπ και του Γκόουβ ακολούθησαν τις «απολύσεις» τριών άλλων: του Γκάβιν Γουίλιαμσον ως υπουργού Παιδείας, του Ρόμπερτ Μπάκλαντ ως υπουργού Δικαιοσύνης και του Ρόμπερτ Τζένρικ ως υπουργού Στέγασης.

Στον Μπάκλαντ δεν έχει καταλογιστεί κάποια γκάφα ή δεν έχει επικριθεί για τη λήψη των αποφάσεών του, αλλά μετακινήθηκε για να ανοίξει τον δρόμο για τον Ράαμπ.

Η απομάκρυνση του Γουίλιαμσον ήταν ευρέως αναμενόμενη αφού επικρίθηκε για τον χειρισμό του κλεισίματος των σχολείων και των εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ποιοι οι «κρυφοί» στόχοι του Τζόνσον

Οι φήμες για ανασχηματισμό ακούγονταν εδώ και εβδομάδες.

Κάποιοι από το κόμμα ανέφεραν ότι η απειλή ανασχηματισμού βοήθησε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Τζόνσον για αυξήσεις φόρων θα τύγχαναν υποστήριξης από το κόμμα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να δέχεται επικρίσεις ότι έπληξε περισσότερο τους χαμηλόμισθους.

Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Τζόνσον ότι προσπάθησε να επισκιάσει την προγραμματισμένη ψηφοφορία του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει μια επιπλέον στήριξη για τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Αλλά ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι ήρθε απλώς με καθυστέρηση. Ένας βουλευτής, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, περιέγραψε το υπουργικό συμβούλιο ως ένα σκάφος το οποίο ήταν «τρομακτικά περιτριγυρισμένο από στρείδια».