Ολαφ_Σολτς_
Διεθνή

Γερμανία: Σταθερό προβάδισμα του SPD - Στο 51% η δημοφιλία Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς χάνει σε δημοτικότητα σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα

Σταθερό προβάδισμα για το SPD και τον υποψήφιο Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς δείχνει έρευνατου Ινστιτούτου Infratest για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ARD).

Ειδικότερα, εάν οι ομοσπονδιακές εκλογές διεξήγοντο την ερχόμενη Κυριακή, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα ελάμβαναν το 22 % (δηλαδή +2 μονάδες σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα στις αρχές Σεπτεμβρίου) και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) 26 % (+1). Οι Πράσινοι (Die Gruenen) 15% (-1%), η Eναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 11% (-1%), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) επίσης 11% (-2). Το ποσοστό της Αριστεράς παραμένει 6%. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα ελάμβαναν 9%.

Ισχυρή η πιθανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού

Στην περίπτωση αυτών των αποτελεσμάτων, θα ήταν δυνατός θεωρητικά ένας συνασπισμός SPD και CDU / CSU, καθώς και τριμερείς συμμαχίες υπό την ηγεσία του SPD με τους Πράσινους και το FDP, αλλά και με τους Πράσινους και την Αριστερά. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους και το FDP θα ήταν επίσης μαθηματικά δυνατός.

Σχεδόν ένας στους έξι (16%) δήλωσε ότι η προτίμησή του για κάποιο κόμμα θα μπορούσε να αλλάξει στο διάστημα των 10 ημερών το οποίο μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές. Τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων έχουν λάβει πάντως την οριστική τους απόφαση. Περίπου ένας στους πέντε ερωτηθέντες (19%) δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει ή δεν δήλωσε προτίμηση για κάποιο κόμμα.

Περίπου το ένα τρίτο (34%) , δηλαδή -1% σε σύγκριση με τις αρχές Σεπτεμβρίου, εξακολουθεί να είναι υπέρ μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του SPD. Τρεις στους δέκα, δηλαδή το 29% (+5%) τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Περίπου ο ένας στους οκτώ, δηλαδή το 12% (-1%) θα ήθελε να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Πρασίνων. Το 25% (-3%), δεν θεωρεί καμία από τις τρεις επιλογές κατάλληλη.

Το 40% (-3% σε σύγκριση με τις αρχές Σεπτεμβρίου) θα ψήφιζε σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση τον υποψήφιο του SPD,  Όλαφ Σολτς αν μπορούσε να επιλέξει απευθείας τον καγκελάριο. Το 19% (+3%) θα προτιμούσε τον υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, Άρμιν Λάσετ και το 13% (+1%) την υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ. Τρεις στους δέκα Γερμανούς, δηλαδή το 28% (-1%) εξακολουθούν να μην προτιμούν κανένα από τους τρεις για καγκελάριο.

Ο Όλαφ Σολτς χάνει σε δημοτικότητα σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα, αλλά παραμένει με απόσταση ο πιο δημοφιλής υποψήφιος καγκελάριος με 51% (-5%). Στη δεύτερη θέση δημοφιλίας βρίσκεται όμως ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος καγκελάριος, με 33 % (+1%). Ακολουθεί η (υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων) Αναλένα Μπέρμποκ με 27% (+2%) και ο συντηρητικός υποψήφιος Άρμιν Λάσετ με 25% (+5%). Έπονται η επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς, Γιανίνε Βίσλερ με 9% (-1%) την οποία όμως δεν γνωρίζει καν το 41% των ερωτηθέντων και ο συμπρόεδρος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Τίνο Κρούπαλα με το αμετάβλητο ποσοστό δημοφιλίας 8%, τον οποίο όμως επίσης δεν γνωρίζει το 49% των ερωτηθέντων.