Συγκλονίζουν οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, κυρίως μέσω του διαδικτύου, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στο νησί Λα Πάλμα.

Η λάβα έχει ήδη καταπιεί 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Σέρχιο Ροντρίγκεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό TVE σήμερα το πρωί. Πλέον το πύρινο κύμα κατευθύνεται προς το χωριό Λος Λιάνος δε Αριδάνε όπου κινδυνεύουν εκατοντάδες σπίτια.


Απομακρύνθηκαν 5.000 άνθρωποι

Οι τοπικές αρχές έχουν απομακρύνει περίπου 5.000 ανθρώπους από τέσσερα χωριά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας των Καναρίων Άνχελ Βίκτορ Τόρες δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους.


«Μόνο υλικές οι ζημιές»

«Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας», επεσήμανε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και «δεν θα υπάρξουν εφόσον όλοι συμπεριφερθούν με σύνεση», σχολίασε ο ηφαιστειολόγος Νεμέσιο Πέρεθ.



Να σημειωθεί ότι η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων σημειώθηκε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.