Ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίας και προσωπικά ο υποψήφιος για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ, χρεώνει ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Σόιμπλε η απόφαση της Μέρκελ να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU, αλλά να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκάλεσε έμμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επίδοξος διάδοχός της.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τα δύο αυτά αξιώματα πρέπει να ασκούνται από το ίδιο πρόσωπο. Και η προεδρία του κόμματος και η καγκελαρία. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια και επομένως δεν πιστώνεται ο επικεφαλής του κόμματος τα οφέλη της άσκησης των καθηκόντων του καγκελαρίου. Το αντίθετο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην «Tagesspiegel».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κ. Λάσετ είναι εδώ και χρόνια «στο πλευρό τής επί πολλά χρόνια επιτυχημένης καγκελαρίου» και δεν μπορεί τώρα να πει «θα τα αλλάξουμε όλα» ή «θα συνεχίσουμε ως έχει». Αυτό, όπως σημείωσε, αποτελεί πρόβλημα και «μπορεί να μην έχουν όλοι στο κόμμα κατανόηση».

Στη διεκδίκηση του χρίσματος της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) για τις εκλογές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Αρμιν Λάσετ και όχι του αρχηγού της CSU, Μάρκους Ζέντερ, ωστόσο στο ερώτημα ποιος θα έπρεπε να αναλάβει την ηγεσία του CDU είχε ταχθεί υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έχασε τελικά στις εσωκομματικές εκλογές.

«Το να επιτίθεται κανείς αυτή τη στιγμή στην Ανγκελα Μέρκελ το βρίσκω λάθος και πολύ άσχημο», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζέντερ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της Ενωσης.