Σάλο έχει προκαλέσει το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μόλις πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη των περίφημων Panama Papers που είχε προκαλέσει ακόμη και πτώση κυβερνήσεων, στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Οι επιπτώσεις της αποκάλυψης των Pandora Papers αναμένεται να είναι πολύ πιο έντονες, καθώς τα Panama Papeps αναφέρονταν σε έναν υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο, ενώ τα Pandora σε 14.

Η έρευνα που έκανε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) με έδρα την Ουάσιγκτον, έφερε στο φως συνολικά 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που  αφορούν συναλλαγές πλουσίων σε 117 χώρες.

Λαβύρινθος offshore


Τα Pandora  Papers αποκαλύπτουν έναν λαβύρινθο, όπου πίσω από κάθε μία εταιρεία offshore κρύβονται πολύ περισσότερες.

Περισσότεροι από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες και 150 μέσα ενημέρωσης πήραν μέρος στην έρευνα, που κράτησε δύο χρόνια με αποτέλεσμα 6,5 εκατ. φακέλους για 30.000 offshore εταιρείες που χρησιμοποιούν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου προκειμένου να... γίνονται ακόμα πλουσιότεροι αποκρύπτοντας την περιουσία και τα εισοδήματά τους από τον φορολογικό έλεγχο.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 35 νυν και πρώην ηγέτες, περισσότεροι από 300 αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και διάφορες ακόμα «επιφανείς προσωπικότητες». Συγγενικά πρόσωπα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ο τούρκος μεγαλοεργολάβος Ερμάν Ιλιτσάκ που είχε αναλάβει να κατασκευάσει το παλάτι του Ερντογάνο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο Εμίρης του Κατάρ, η τραγουδίστρια Σακίρα και ένας Ινδός άσσος του κρίκετ είναι μερικά από τα ονόματα που περιλαμβάνει η λίστα. Τα ποσά που αναφέρονται ξεπερνούν συνολικά τα 100 δισ.ευρώ.

Η εμπλοκή ξένων ηγετών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμπλέκεται μέσω της τότε συντρόφου του, με την οποία φέρεται να έχει αποκτήσει και παιδί. Σύμφωνα με την Washington Post, η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ απέκτησε ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε γεννήσει. Η ίδια δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις.

Ένας από τους πλουσιότερους Τούρκους και αγαπημένος εργολάβος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δισεκατομμυριούχος Ερμάν Ιλιτσάκ εμπλέκεται επίσης με δύο εταιρείες offshore. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ανέλαβε να κατασκευάσει το παλάτι του Τούρκου προέδρου στην Άγκυρα. Ο τελευταίος μεσολάβησε, ώστε να αναλάβει συμβάσεις για την κατασκευή τριών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας, ενός τερματικού σταθμού αεροδρομίου και ενός εμπορικού κέντρου στη Λιβύη.

O Guardian εμπλέκει στην υπόθεση και τη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που ίδρυσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, η οποία φέρεται να απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες.

Σε μια μυστική έκθεση που κατατέθηκε στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Καραϊβικής, η παναμαϊκή offshore ασφαλιστική εταιρεία Alcogal ανέφερε ότι είχε παραπλανηθεί από το νομικό γραφείο του Αναστασιάδη, αναδεικνύοντας ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Ρώσο επιχειρηματία Λεονίντ Λεμπέντεφ.

«Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε καταγγελίες σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων της πρώην δικηγορικής μου εταιρείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, ο οποίος, σύμφωνα με τα Pandora papers και το BBC που συμμετείχε στην έρευνα, είχε αγοράσει μαζί με τη σύζυγό του μια offshore εταιρεία ακινήτων από τον υπουργό Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαρχέϊν. Με τον τρόπο αυτό οι Μπλερ έγιναν ιδιοκτήτες ενός ακινήτου 8,8 εκατ. δολαρίων γλιτώνοντας φόρους 400 χιλιάδων ευρώ.

Το ζεύγος Μπλερ υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση, δεν γνωρίζει τον συγκεκριμένο υπουργό και δηλώνουν αθώοι.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αγόρασε μέσω offshore δύο βίλες στη νότιο Γαλλία αξίας περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ διακίνησε 70 εκατομμύρια λίρες, χρήματα με τα οποία αγόρασε 15 πολυτελείς επαύλεις ανά τον κόσμο. Το 2011, την περίοδο της αποκαλούμενης Αραβικής Άνοιξης που είχε πλήξει και την Ιορδανία, απειλώντας την ηγεμονία του, ο Αμπντάλα αγόρασε μέσω offshore εταιρειών τρεις παραλιακές κατοικίες στο Μαλιμπού των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα κατάφερε να εκλεγεί υποσχόμενος να πατάξει την διαφθορά που μαστίζει τη χώρα αλλά φρόντισε προηγουμένως να δημιουργήσει μία εταιρεία στον Παναμά μαζί με τη μητέρα του, μέσω της οποίας απέκρυψε την περιουσία του.

Η πριγκίπισσα Λάλλα Χάσνα του Μαρόκου αγόρασε μέσω υπεράκτιας εταιρείας μία κατοικία αξίας 11 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο, κοντά στο παλάτι του Κένσινγκτον.

Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι επίσης εμπλέκεται και μάλιστα είναι η δεύτερη φορά καθώς το όνομά του βρισκόταν και στα Panama Papers. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι μέσω υπεράκτιας εταιρείας είχε αγοράσει και το γιοτ του, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

Η έρευνα αποκαλύπτει και τον ρόλο της Baker McKenzie, της μεγαλύτερη δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ, η οποία βοήθησε στη δημιουργία του σύγχρονου συστήματος με τις offshore και εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας αυτής της παραοικονομίας.

Η λίστα εί αι τεράστια. Offshore εταιρείες έχουν υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας, της Βραζιλίας και του Πακιστάν. Πρώην υπουργοί της Γαλλίας και της Μάλτας επίσης περιλαμβάνονται, όπως και ο αλλοτινός κραταιός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν.

Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη συνταράξει τον κόσμο, ωστόσο οι ερευνητές δημοσιογράφοι που πήραν μέρος προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του τεράστιου αυτού οικονομικού σκανδάλου...