Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν εισηγείται τη λήξη της «κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας» στις 25 Νοεμβρίου στη Γερμανία, επικαλούμενος τον περιορισμένο κίνδυνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, ο κ. Σπαν τάχθηκε υπέρ της σταδιακής κατάργησης της έκτακτης κατάστασης που ισχύει εδώ και 19 μήνες, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» χαρακτηρίζει «μέτριο» τον κίνδυνο για τους εμβολιασμένους κατά του κοροναϊού, οπότε με δεδομένο το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στις 28 Μαρτίου 2020 θα ήταν εφικτό, να λήξει στις 25 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται, πως η τελευταία παράταση είχε δοθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τον περασμένο Αύγουστο, για τρεις μήνες και λήγει αυτόματα εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση της Bundestag.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει στην ομοσπονδιακή και στις κρατιδιακές κυβερνήσεις το δικαίωμα να εκδίδουν διατάγματα με μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, όπως για τη χρήση προστατευτικής μάσκας ή την εφαρμογή άλλων προληπτικών μέτρων.