Μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017 ο Σόιμπλε ανέλαβε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, θητεία που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Η Γερμανία αναζήτησε τον αντικαταστάτη του και φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια υποψηφιότητα έκπληξη.  Πρόκειται για την Μπέρμπελ Μπας, 53 χρονών. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι αντιπρόεδρος της Κ.Ο του SPD και υπεύθυνη για θέματα υγείας, παιδείας, έρευνας και αναφορών. Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές έλαβε 40,3% στην εκλογική περιφέρεια του Ντούισμπουργκ ΙI, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον αντίπαλό της από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Ανήκει στην αριστερά πτέρυγα του κόμματος.

 Το 2019 την διαδέχθηκε ο Καρλ Λαουτερμπάχ, όταν έβαλε υποψηφιότητα για τη θέση αντιπροέδρου στο SPD. Προς τα έξω εμφανίζεται ως ήρεμη δύναμη και την περίοδο της πανδημίας έκανε διακριτή την παρουσία της ζητώντας αυστηρά μέτρα. Επί του διαδικαστικού τώρα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Μίτσενιχ θα προτείνει την υποψηφιότητα Μπας στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία συνεδριάζει αργά το απόγευμα, αλλά και την πρώην εντεταλμένη για θέματα ενσωμάτωσης Αϊντάν Εζογκούζ, γεννημένη στο Αμβούργο τουρκικής, καταγωγής, ως αντιπρόεδρο της Βουλής. Σε περίπτωση που υποψηφιότητες επιβεβαιωθούν, όπως αναμένεται, την ερχόμενη Τρίτη οι δύο πολιτικοί θα εκλεγούν σε αυτά τα αξιώματα κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας μετά τις εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο ο Ρολφ Μίτσενιχ παραμένει στο ίδιο πόστο. Το ότι το όνομά του "έπαιξε" για το ανώτατο αυτό αξίωμα δεν είναι τυχαίο. Ο ρόλος του στην προεκλογική εκστρατεία ήταν κομβικός. Κατάφερε να κρατήσει ήρεμη την κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμη και όταν τα προγνωστικά ήταν πολύ χαμηλά γύρω στο 15%.

 Η Μπάρμπαρα Μπας θα είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος Βουλής μετά την Ανεμαρί Ρένγκερ και Ρίτα Ζίσμουτ, και οι δύο από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.  Με την υποψηφιότητα Μπας ανεβαίνουν και οι πιθανότητες να ανανεωθεί η θητεία του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως προέδρου της Γερμανίας, αν και δεν υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα γύρω από τον συσχετισμό δυνάμεων στη Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία ψηφίζει τον πρόεδρο της χώρας. Παρόλα αυτά ο διάλογος για το εάν έχει φτάσει η ώρα και για μια γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, συνεχίζεται, δεδομένου ότι και πάλι 3 από 4 κορυφαία αξιώματα της Γερμανίας θα καταλάμβαναν άνδρες.

 

Πηγή: DW