Η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τα δύο «καυτά» ζητήματα μου μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων, μετά την ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα και παραιτήθηκε τόσο από τη θέση του πρωθυπουργού όσο και από την ηγεσία του κόμματός του.

Πλέον το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό VMRO-DPMNE βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς επικράτησε εμφατικά στις δημοτικές εκλογές. Ζητά μάλιστα την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές και ο επικεφαλής του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υποστηρίζει πως «η σημερινή κυβέρνηση απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Το VMRO-DPMNE

Αναλυτές θεωρούν πως η εκλογική άνοδος του VMRO-DPMNE θα δυσκολέψει τις σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα οδηγήσει την Βόρεια Μακεδονία σε αχαρτογράφητα νερά και σε μια περίοδο εσωστρέφειας και απομόνωσης.

Αν και προεκλογικά η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είχε απασχολήσει τη δημόσια πολιτική ατζέντα, εν τούτοις θεωρείται βέβαιο πως θα επανέλθει εντονότερα το επόμενο διάστημα.  Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE έχει ταχθεί κατά και της εφαρμογής της και της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας.