Σε ενημέρωση για την υγεία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai στο Μανχάτταν, τονίζοντας πως ήρθε στις ΗΠΑ άρρωστος και φεύγει υγιέστατος.

«Αποδεικνύεται πως ό,τι γίνεται στον κόσμο γίνεται με την πρόνοια του Θεού. Φαίνεται ότι ο Θεός αγαπάει τον Πατριάρχη μας και το γεγονός ότι αυτό το ταξίδι έγινε τελικά ήταν και αυτό πρόνοια του Θεού», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, επισημαίνοντας στη συνέχεια πως «Αν δεν είχε γίνει, το χρόνιο νόσημα από το οποίο υπέφερε ο Πατριάρχης δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια, δεν θα το διαγίγνωσκαν οι Έλληνες γιατροί μας με τόση αποτελεσματικότητα και ευστοχία, δεν θα βρισκόταν ο Πατριάρχης στα χέρια του μόνου γιατρού στον κόσμο ο οποίος κάνει αυτήν την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς».

Ο κ. Ντάνγκας είναι ο μόνος που κάνει αυτή την επέμβαση

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει πως στο Νοσοκομείο Mount Sina, ο κ. Ντάνγκας είναι ο μόνος που κάνει αυτή την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ενω αποκαλύπτει πως «ο Πατριάρχης καθ´ όλη τη διάρκεια της επέμβασης συζητούσε με τους γιατρούς για διαφορά θέματα πνευματικά και του έκαναν ερωτήσεις για θρησκευτικά θέματα και απαντούσε για όλα - δεν αισθάνθηκε καμία ενόχληση, είχε μόνο την ανθρώπινη ανησυχία που έχουμε όταν ξέρουμε ότι είμαστε ξαπλωμένοι κι ένα καλώδιο τριγυρίζει μέσα στην καρδιά μας. Ήταν πολύ καλά και τώρα είναι ακόμη καλύτερα. Μετά το τέλος της εγχείρησης είπε «Δόξα τω Θεω και πάντων ένεκεν».

«Στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε η υποψία ότι κάτι τρέχει από την καρδιά από τις εξετάσεις που έγιναν εκεί. Βέβαια η κλινική εικόνα του Πατριάρχη τους εντυπωσίασε, πώς είναι δυνατόν μετά από την πρώτη ταλαιπωρία να αντέξει όλο αυτό το πρόγραμμα που έγινε και πήγε περίφημα χάρη στη δύναμη και τη θέληση του Πατριάρχη μας. Δεν εφησυχάσαμε όμως, τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Ουάσιγκτον, με διακριτικότητα και κάποια εχεμύθεια, εμείς τα επεξεργαζόσασταν, τα στέλναμε στους εξαιρετικούς γιατρούς που έχουμε εδώ και τελικώς έγινε η επέμβαση και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα που είναι εντυπωσιακό, όπως μας λένε οι γιατροί . Είμαστε και υπερήφανοι σαν Έλληνες για τους γιατρούς μας. Ο Πατριάρχης ήρθε άρρωστος και φεύγει υγιέστατος», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής