Μια μέρα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 υπαλλήλους από τις 4 Ιανουαρίου, έντεκα αμερικανικές πολιτείες συνασπίστηκαν και κατέθεσαν αγωγή, αμφισβητώντας τη νέα οδηγία.

 Στην αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι, οι γενικοί εισαγγελείς των 11 πολιτειών υποστηρίζουν ότι η εξουσία επιβολής υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά στις ηγεσίες των πολιτειών.

 Επικεφαλής της αγωγής είναι ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ, ο οποίος ανέφερε: «Αυτή η εντολή είναι αντισυνταγματική, παράνομη και παράλογη».

 Οι άλλες πολιτείες που συμμετέχουν, είναι η Αλάσκα, η Αριζόνα, το Αρκάνσας, η Μοντάνα, η Νεμπράσκα, το Νιου Χάμσαϊρ, η Βόρεια Ντακότα, η Νότια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ.

 Στην αγωγή συμμετείχε επίσης το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αϊόβα, Τομ Μίλερ, μέλους των Δημοκρατικών, με τη στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

 Ο νέος κανονισμός δημοσιεύθηκε στο Ομοσπονδιακό Μητρώο την Πέμπτη από τη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτόν, οι εταιρείες με περισσότερους από 100 υπαλλήλους οφείλουν να απαιτούν από τους εργαζόμενούς τους να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 ή να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ για τον ιό και να φορούν μάσκες στην εργασία τους.

 Απαιτείται, μάλιστα, πλήρης συμμόρφωση από τις 4 Ιανουαρίου, με κυρώσεις ύψους 14.000 δολαρίων ανά παράβαση που θα αυξάνονται σε 136.000 δολάρια για κάθε εργοδότη, ο οποίος παραβλέπει σκόπιμα τη συγκεκριμένη εντολή.