Την εποχή που ανησυχούσε έντονα για το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, περιέγραψε ο τέως υπουργός Εξωτερικών της των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επί κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στην «Καθημερινή», χαρακτήρισε την Τουρκία του Ερντογάν ως «απειλή» για την περιοχή, ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τον τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας πως οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι είναι πολύ καλύτερο για τους ίδιους να παραμείνουν κοντά στη Δύση.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε «ενθουσιασμένος» για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αναφέροντας πως πρόκειται για «μια πραγματικά καλή εξέλιξη», ενώ στηλίτευσε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που, όπως τονίζει, «υπονομεύει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι φόβοι της Ουάσινγκτον για εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου

Σε ό,τι αφορά τους φόβους της Ουάσινγκτον για εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, ο τέως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές.

Ατυχήματα συμβαίνουν και πράγματα που κανένα από τα δύο έθνη, που βρίσκονται σε ένταση, δεν μπορεί να επιλύσει από εκεί και πέρα. Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα, που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων».

Να σημεθωθεί ότι ο Μάικ Πομπέο είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ και θεωρείται πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος για τις εκλογές του 2024.