Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
imageη
Διεθνή

Καταστρέφεις τον πλανήτη όσο είσαι στο facebook – H αλόγιστη χρήση του κινητού επιδρά αρνητικά στην κλιματική αλλαγή

Η υπερβολική και περιττή χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου κακή με το να πετάς το πλαστικό σου στο δρόμο

Σχεδόν όλοι σήμερα γνωρίζουν την αίσθηση του ζεστού κινητού τηλεφώνου στο χέρι τους.

 Η τεράστια υποδομή που υποστηρίζει το τηλέφωνό σας συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και το πρόβλημα φαίνεται πιθανό να επιδεινωθεί.

 Μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία ανάλυσης βιωσιμότητας Greenspector διαπίστωσε ότι οι δημοφιλείς εφαρμογές TikTok, Facebook και Snapchat, με τα δισεκατομμύρια χρήστες τους, οδηγούν σε περαιτέρω χρήση ενέργειας και εκπομπές ρύπων.

 Όπως αναφέρει το CNBC, η έρευνά της υποστήριξε ότι η καθημερινή χρήση των 10 πιο δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικών μέσων στον κόσμο από ένα άτομο είναι παρόμοια με το να ταξιδεύει 0,87 μίλια με ένα ελαφρύ όχημα ή 332 μίλια το χρόνο.

 Ψηφιακή σπατάλη

Ο Lotfi Belkhir, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο McMaster, είπε ότι η όρεξή μας για τηλέφωνα και τις εφαρμογές που τα χρησιμοποιούν είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

 «Νομίζω ότι από την άποψη της βιωσιμότητας, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πολύς χρόνος σε ένα smartphone ισοδυναμεί με ψηφιακή ρύπανση και ψηφιακή σπατάλη», είπε ο Belkhir.

 «Είναι απλά ανθυγιεινό σε υπερβολικές ποσότητες, οπότε πιστεύω ότι η ιδέα της ψηφιακής ρύπανσης θα πρέπει να αρχίσει να πηγαίνει προς τις μάζες, ότι η υπερβολική και περιττή χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου κακή με το να πετάς το πλαστικό σου στο δρόμο».

 Περισσότερα τα smartphones από τους κατοίκους του πλανήτη

Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πόσα smartphone υπάρχουν εκεί έξω. Οι προβλέψεις από την εταιρεία δεδομένων καταναλωτών Statista δείχνουν ότι υπάρχουν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια κινητές συσκευές σε λειτουργία παγκοσμίως — συμπεριλαμβανομένων τόσο των smartphone όσο και των tablet.

 Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες συσκευές στον κόσμο από ό,τι άνθρωποι, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν τα πιο πρόσφατα και καλύτερα μοντέλα.

Αυτό προωθείται από μια αγορά smartphone που είναι έντονα ανταγωνιστική με σημαντικούς παίκτες όπως η Apple, η Samsung και η Huawei.  Οι καταναλωτικές συνήθειες δαπανών το υποστηρίζουν.

 Ρεκόρ κερδών

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση κερδών της, η Apple ανέφερε 38,87 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις iPhone — μια αύξηση άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.

 Η Samsung ανέφερε επίσης αύξηση στις πωλήσεις στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση.

 Ο Stefan Koester, ανώτερος αναλυτής πολιτικής σε ένα thinktank που ονομάζεται Information Technology and Innovation Foundation, είπε στο CNBC ότι γενικά οι κατασκευαστές smartphone έχουν κάνει τις συσκευές τους πιο αποτελεσματικές όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η ραγδαία επέκταση της συνδεσιμότητας, όπως το 5G, μπορεί να θέσει νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις.