Θέμα χρόνου είναι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον καθηγητή Νάχμαν Ας.

Ο Ισραηλινός καθηγητής εκτιμά ότι οι Ισραηλινοί πιθανό να πρέπει να λάβουν επιπλέον αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού καθώς μειώνεται η προστασία των εμβολίων.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, υποβαθμίζει τα αυξανόμενα κρούσματα του κοροναϊού αποκλείοντας παράλληλα την επιβολή νέων μέτρων στη διάρκεια του χειμώνα.

«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν μια τέταρτη δόση του εμβολίου για τη COVID-19 κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς πέφτουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Είναι μάλλον θέμα χρόνου και το ερώτημα είναι πότε . Αν το εμβόλιο μας παρείχε προστασία για ένα χρόνο, θα ήμασταν ευτυχείς...», υποστήριξε ο καθηγητής Ας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα το εμβόλιο δεν θα μας προστατεύει για χρόνια έναντι του κοροναϊού, ακόμη και η αναμνηστική δόση, και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ελπίζω να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο ή περισσότερο».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι ανησυχητικά καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας - που δείχνει πόσα άτομα κατά μέσο όρο μολύνει έναν μόνο φορέας του ιού - ξεπέρασε το 1 για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

«Ο αριθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (αριθμός R) έφθασε στο 1,02 το περασμένο Σάββατο γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η πανδημία μπορεί να επιστρέφει στο Ισραήλ μετά από εβδομάδες σταθερής μείωσης των κρουσμάτων του κοροναϊού», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής, από τα 9,3 εκατομμύρια των Ισραηλινών, περίπου 6 εκατομμύρια πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν κάνει ήδη μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.