Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα πως μία νέα υπομετάλλαξη του ινδικού στελέχους του κορονοϊού, που έχει ονομαστεί μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, εντοπίστηκε στην Μεγάλη Βρετανία και επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα. Επίκεντρο της νέας μετάλλαξης είναι η περιοχή του Ντέβον στην οποία το 55% των νέων λοιμώξεων οφείλονται σε αυτή.

Με βάση τα στοιχεία των ειδικών του Ινστιτούτου Sanger, η συγκεκριμένη μετάλλαξη που έχει την κωδική ονομασία AY.4.2 είναι κατά 15% πιο μεταδοτική από την ΔΕΛΤΑ και σήμερα έχει μολύνει 2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Με βάση την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης οι επιστήμονες τονίζουν πως μέχρι τον Ιανουάριο θα είναι η επικρατέστερη μετάλλαξη στην χώρα.

Παρά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η AY.4.2 τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν συμπτώματα είναι χαμηλότερα από όσους μολύνονται με το στέλεχος ΔΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα το 66,7% όσων μολύνθηκαν με τη νέα μετάλλαξη εμφάνισε συμπτώματα ενώ το 76,4% όσων μολύνθηκαν από ΔΕΛΤΑ είχαν αντίστοιχα συμπτώματα. Οι ειδικοί σημειώνουν πως τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν πως η νόσος αποδυναμώνεται όσο μεταλλάσσεται δίνοντας ελπίδες για τον ουσιαστικό περιορισμό της στα τέλη του 2022.