Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κανέναν και δεν κάνει επιθετικά σχέδια, ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν. Η Ρωσία δεν κάνει κανένα επιθετικό σχέδιο. Είναι λάθος να πούμε το αντίθετο και εντελώς λάθος να συσχετίζουμε οποιεσδήποτε κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας μας με τέτοια σχέδια», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανεβάζει την πολεμική της ετοιμότητα στα σύνορα με την Ουκρανία στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στη Δύση πως από τη στιγμή που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ρωσικές κόκκινες γραμμές της στην Ουκρανία, είναι αποφασισμένη να τις προασπίσει ακόμη και πολεμικά. Πληροφορίες και χάρτες που έδωσαν οι ΗΠΑ σε Ευρωπαίους συμμάχους τους δείχνουν συγκέντρωση στρατευμάτων και μονάδων πυροβολικού στα σύνορα με την Ουκρανία σε στάδιο προετοιμασίας, για μια ταχεία, μεγάλης κλίμακας εισβολή από πολλαπλά σημεία στην Ουκρανία, εφόσον το αποφασίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών, οι πληροφορίες που δόθηκαν σε ορισμένα μέλη του είναι πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί να ζυγίζει μια εισβολή ίσως στις αρχές του έτους με 100 τακτικές ομάδες ταγμάτων -περίπου 100.000 στρατιώτες- μέσω της Κριμαίας, των συνόρων και της Λευκορωσίας σε δύσβατα εδάφη υπό δριμύ ψύχος, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανώς παρατεταμένη κατοχή. Ήδη, οι μισοί από τους στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις, ενώ μια τέτοια επιχείρηση θα είχε και αεροπορική υποστήριξη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει καλέσει σε ετοιμότητα δεκάδες χιλιάδες εφέδρους σε μια κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο στη μετασοβιετική περίοδο και ότι ο ρόλος των εφέδρων αυτών θα ήταν να διασφαλίσει τα εδάφη μετά την τακτική επιχείρηση, κίνηση που δεν έχει επιβεβαιώσει το Κρεμλίνο. Υπό το φόβο αυτόν, οι ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατιωτικών συμβούλων, εξοπλισμού πλοίων και όπλων στην Ουκρανία, μετά από νέα έκθεση του CNN που επιβεβαιώνει τη ρωσική προετοιμασία. Το πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει αντιαρματικούς πυραύλους Javelin ή αμερικανικούς όλμους, αποτελεσματικούς ενάντια στα τεθωρακισμένα T-80 που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι, σύμφωνα με τον συνταξιούχο αντισυνταγματάρχη, Σέντρικ Λέιτον.

Πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται επίσης συστήματα αεράμυνας, όπως φορητοί πύραυλοι FIM-92 Stinger. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πιέζει επίσης να σταλεί εξοπλισμός της Ουκρανίας που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, όπως το σοβιετικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-17. Όσο για την ανάπτυξη στρατιωτικών συμβούλων είναι ένα θέμα που παραμένει ασαφές, εάν όσοι θα μπορούσαν να σταλούν στην περιοχή θα αναπτυχθούν πραγματικά στην Ουκρανία, ανέφεραν οι πηγές στο CNN. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα να «αποκλιμακώσει τις εντάσεις».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ