Σε συναγερμό έχει θέσει τις χώρες της Ευρώπης η μετάλλαξη «Ο» που απομονώθηκε στη Μποτσουάνα, καθώς παρά το μπλόκο που επέβαλαν στις πτήσεις από τις χώρες της Νότιας Αφρικής τα ευρωπαϊκά κράτη, το μεταλλαγμένο στέλεχος έκανε την εμφάνισή του στη Γηραιά Ήπειρο.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Ευρώπη

Το πρώτο θετικό κρούσμα σε ευρωπαϊκό έδαφος εντοπίστηκε στο Βέλγιο, που ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο ύποπτα κρούσματα που τέθηκαν την Παρασκευή στο μικροσκόπιο ήταν θετικό στο στέλεχος Β.1.1.529.

Το κρούσμα στο Βέλγιο αφορά ταξιδιώτισσα που είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο ιολόγος Μαεκ Βαν Ραστ, του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται με την υπηρεσία δημόσιας υγείας Sciensano.

Η ασθενής νοσεί εδώ και μέρες, καθώς παρουσίασε συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός ίσως έχει προλάβει να μεταδοθεί και σε άλλους.

Σύμφωνα με το βελγικό Rtbf, το κρούσμα αφορά ανεμβολίαστη γυναίκα, που δεν είχε επισκεφθεί χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής.

Μέχρι χθες, κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί μόνο σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Δύο κρούσματα στη Βαυαρία

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού εντοπίστηκαν στο κρατίδιο της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ταξιδιώτες, που έφθασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου και τώρα βρίσκονται σε απομόνωση.

Μέτρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Και στη Βρετανία εντοπίστηκαν κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ: «αργά χθες το βράδυ (σ.σ. Παρασκευή 26/11), επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντόπισαν δύο κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής, της Όμικρον, στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Το ένα κρούσμα είναι στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινχκαμ», υπογράμμισε σε εκπομπή τού Sky News. Όπως ανέφερε, τα κρούσματα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και ήδη έχουν τεθεί σε απομόνωση οι νοσούντες και τα μέλη του νοικοκυριού τους, ενώ έχει ξεκινήσει ιχνηλάτιση στις επαφές τους.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στην απόφαση να επιβάλει νέα μέτρα για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον.

Μέσα στα μέτρα που ανακοίνωσε, περιλαμβάνεται το υποχρεωτικό PCR για όλους τους διεθνείς επισκέπτες, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, ενώ όλες οι στενές επαφές των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, επίσης ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

«Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Τζόνσον.

Ακόμη, επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ τριών εβδομάδων και μετά θα επανεξεταστούν, ενώ ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών στη Βρετανία να εξετάσει την επέκταση της τρίτης δόσης σε περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία η τρίτη δόση χορηγείται στις ηλικίες άνω των 40 ετών και στους πλέον ευπαθείς. Ακόμα εξετάζεται η μείωση του χρόνου ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση, που μέχρι στιγμής είναι οι έξι μήνες.

Πάντως, ο αρχίατρος για την Αγγλία, καθηγητής Κρις Γουίτι εκτίμησε ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να εμποδίζουν, αν όχι τη λοίμωξη, τη σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.

Συναγερμός και στην Ολλανδία

Στο μεταξύ, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι, που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες, Παρασκευή, και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κοροναϊό, λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο στέλεχος.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ότι 61 τεστ βρέθηκαν θετικά.

Ιταλία: Το πρώτο κρούσμα στη Νάπολη

Ιταλός πολίτης που επέστρεψε αεροπορικώς στην Νάπολη από τη Μοζαμβίκη προέκυψε θετικός στον ιό, όπως και η πενταμελής οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Stampa», το πρώτο θέμα της οποίας έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται στην Ιταλία», πρόκειται για τον «ασθενή-μηδέν» της νέας παραλλαγής του κοροναϊού, ενώ και οι έξι τέθηκαν σε απομόνωση.

Ύποπτο κρούσμα και στην Τσεχία

Και στην Τσεχία, όμως, εξετάζεται ένα ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που είχε περάσει χρόνο στη Ναμίμπια, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση είτε διάψευση», είπε σε ανακοίνωσή της, που εστάλη με email, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Στεπάνκα Τσεκόβα.

Προληπτική καραντίνα για πέντε ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Σε καραντίνα τέθηκαν πέντε Έλληνες ταξιδιώτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από χώρες της Αφρικής.

Οι πέντε Έλληνες, τρεις ναυτικοί και ένα ζευγάρι, που ταξίδεψαν στην Αθήνα από χώρες της Αφρικής, έχουν μπει σε προληπτική καραντίνα, λόγω των έκτακτων μέτρων ενάντια στην παραλλαγή Όμικρον που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν στο αεροδρόμιο από τη Νότια Αφρική, με ενδιάμεσο σταθμό το Ντουμπάι.

Μπλόκο της ΕΕ στα ταξίδια από τη νότια Αφρική

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό νέας παραλλαγής του κοροναϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη Νότια Αφρική.
Διπλωματική πηγή της ΕΕ είπε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για τις εξής χώρες:

  • Νότια Αφρική
  • Μποτσουάνα
  • Εσουατίνι
  • Λεσότο
  • Μοζαμβίκη
  • Ναμίμπια
  • Ζιμπάμπουε