Aναποφάσιστος σχετικά με το πολιτικό του μέλλον εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, όταν η τρέχουσα θητεία του λήξει το 2024, αξιολογώντας παράλληλα θετικά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να είναι εκ νέου υποψήφιος.

«Σε ότι αφορά τα δικά μου σχέδια, τότε πρέπει να πω ξέρετε ποιο είναι το τέχνασμα; Το τέχνασμα βρίσκεται στο ότι σύμφωνα με το σύνταγμα, έχω το δικαίωμα να εκλεγώ για μια νέα θητεία. Το αν θα το κάνω αυτό ή όχι, προς το παρόν δεν έχω αποφασίσει, αλλά η ίδια η ύπαρξη αυτού του δικαιώματος (της υποψηφιότητας) σταθεροποιεί ήδη την εσωτερική πολιτική κατάσταση, περίπου όπως έκανε και ο Μπάιντεν όταν δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος», δήλωσε ο Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, καθώς βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από τις αρχές του αιώνα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ψήφισε μεταρρυθμίσεις πέρυσι, οι οποίες δίνουν στον πρόεδρο Πούτιν το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες, χωρίς τις οποίες θα έπρεπε να παραιτηθεί το 2024.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει ένας «ανίσχυρος» πρόεδρος αν δεν είχε τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.