austria_lockdown
Διεθνή

Με υποχρεωτικό εμβολιασμό και πρόσθετα μέτρα απαντά η Ευρώπη στην μετάλλαξη «Όμικρον» - Συναγερμός για το νέο στέλεχος

Μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα επιβάλλουν τα κράτη της ΕΕ

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια είναι η θέση της όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε σύσταση γι' αυτό το θέμα.

Ωστόσο, απάντησε ότι η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση -«πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ». Προσέθεσε, επίσης, ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση -είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ως εξής:

«Αν με ρωτούσατε ποια είναι η προσωπική μου άποψη, θα σας έλεγα ότι δύο ή τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ αυτό που ζούμε σήμερα με αυτή την τρομερή πανδημία.

Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει.

Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».
Την ίδια στιγμή, ρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να επιβάλλουν και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν εμβολιάζονται ή μπαίνουν χωρίς μάσκα ή υγειονομικό πάσο στα Μέσα Μεταφοράς.

Μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα επιβάλλουν τα κράτη της ΕΕ

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την αναχαίτιση της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα του. Εξετάζεται κυρίως το κλείσιμο των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Αυστρία οι αρνητές του εμβολιασμού από το Φεβρουάριο θα λαμβάνουν αρχικά δύο κλήσεις να παρουσιαστούν στις αρχές, εάν δεν εμφανιστούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 3.600 ευρώ ή κράτηση 4 εβδομάδων, ενώ το πρόστιμο θα διπλασιάζεται σε περίπτωση επίμονης άρνησης, σύμφωνα με προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε στον Τύπο. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για ιατρικούς λόγους, έγκυες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Στη Βρετανία, όσοι αρνούνται να φορέσουν προστατευτική μάσκα όταν βρίσκονται σε μέσα μαζικής μετακίνησης θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 200 λιρών, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση δεύτερη υποτροπής, και τετραπλασιάζεται στις 800 λίρες για κάθε περαιτέρω παράβαση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τέλεγκραφ.

Παράλληλα, στην Ιταλία, από τις 6 Δεκεμβρίου όποιος εντοπίζεται μέσα σε μέσα αστικής μετακίνησης χωρίς αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή υγειονομικό πάσο, θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο από 600 έως 1.000 ευρώ. Οι έλεγχοι θα γίνονται από υπαλλήλους των συγκοινωνιών, αλλά και καραμπινιέρους.