Αν και η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού που ακούει στο όνομα Όμικρον έσπειρε τον πανικό σε εκατομμύρια κόσμου ενώ παράλληλα προκάλεσε βαρύ πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις και επιστημονική κοινότητα, τα πράγματα πλέον δείχνουν να καταλαγιάζουν με τις -έστω και πρόωρες- πρώτες ενδείξεις από τους ειδικούς να μοιάζουν περισσότερο ενθαρρυντικές, παρά απαισιόδοξες.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο πρόεδρος της Moderna, Στέφεν Χοτζ ανακοίνωσε τα πρώτα θετικά στοιχεία και εξέφρασε την πίστη του ότι τα εμβόλια της εταιρείας του «έχουν αρκετά καλή αντοχή έναντι της μετάλλαξης Όμικρον».

«Η ελπίδα μας, τουλάχιστον στη Moderna, είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την υψηλότερη αποτελεσματικότητα συνολικά και τις ενισχυτικές να την αυξάνουν ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Χοτζ.

«Η αισιόδοξη πλευρά μου, λέει ότι πιθανόν θα γνωρίζουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, που θα έχουμε και περισσότερα δεδομένα, ότι τα εμβόλια αντέχουν πραγματικά πολύ καλά (στη μετάλλαξη Όμικρον)», υποστήριξε ο πρόεδρος της Moderna.

«O CEO μας δεν χρησιμοποίησε τις κατάλληλες λέξεις»

Αναφορικά με τη ζοφερή εκτίμηση που έκανε προ δύο ημερών ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε ότι τα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και ότι πιθανότατα θα χρειαστούμε νέα πατέντα εμβολίου, ο Στέφεν Χοτζ έσπευσε να τηρήσει μεν αποστάσεις, αλλά με προσεκτικό τρόπο από την τοποθέτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, κάνοντας λόγο για λανθασμένη χρήση λέξεων.

«Θεωρώ ότι ορισμένες από τις λέξεις που επέλεξε μπορεί να μην ήταν οι καταλληλότερες», δήλωσε ο πρόεδρος της Moderna στο CNN.

«Αλλά, νομίζω ότι αυτό που ο Στεφάν Μπανσέλ προσπάθησε να πει ήταν ότι ενδέχεται η παραλλαγή Όμικρον να κάνει μία "κάμψη" στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου μας. Στην πραγματικότητα, στην αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων».