Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, αρχής γενομένης από την 27η Δεκεμβρίου.

Ο ντε Μπλάζιο προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, του οποίου το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου, αλλά ανεστάλη επί του παρόντος με απόφαση της Δικαιοσύνης, δεν αφορούσε παρά μόνο στους εργαζόμενους σε εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

«Εδώ, στη Νέα Υόρκη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια προληπτική επίθεση (σ.σ. κατά του κοροναοϊού), για να κάνουμε πράγματι κάτι τολμηρό, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid και οι κίνδυνοι που θέτει για όλους μας», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Αφορά όλους τους «εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους «εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη από την 27η Δεκεμβρίου», δηλαδή σχεδόν 184.000 επιχειρήσεις, εταιρείες και εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία, «οι Νεοϋορκέζοι, ηλικίας 12 ετών και άνω, θα πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου», σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου, για να αντικατασταθεί από τον ‘Ερικ Άνταμς, που εξελέγη στις 2 Δεκεμβρίου.

Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού έχει επιβεβαιωθεί πλέον σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες – με μερικά κρούσματα να εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία το 2020, με τουλάχιστον 34.000 θανάτους.