Να εκτονώσει την κρίση στην Ουκρανία και να αποτρέψει την επαπειλούμενη πολεμική σύρραξη, επιχειρεί ο Τζο Μπάϊντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατό στην περιοχή, προειδοποιεί ωστόσο τη Μόσχα ότι εάν εισβάλει στην Ουκρανία θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Έναν διακανονισμό με τη Ρωσία ώστε να εκτονωθεί η ένταση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και να αποφευχθεί μια ρωσική εισβολή αναζητούν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

 «Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μονομερώς δράση για να αντιμετωπίσουν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν εξετάζεται τώρα. Όμως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 Ο Μπάιντεν είπε ότι στην τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν δεν μάσησε τα λόγια του και προειδοποίησε για αυστηρές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση καθώς και για την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων σε ανατολικές χώρες που είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και δημοκρατίες της Βαλτικής.

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι δεν θα αποδεχτεί να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε να εγκατασταθούν στο έδαφός της πυραυλικά και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα, δίπλα στα ρωσικά σύνορα. Στην Ουκρανία υπάρχουν ήδη Αμερικανοί στρατιωτικοί σε ρόλο συμβούλων και εκπαιδευτών.