Παρά τις αρχικές αντιδράσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φαίνεται πως θα «πρωταγωνιστεί» στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τώρα ήρθε και η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είπε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού μεταξύ των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι η εντολή περί υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν πρέπει να έρθει από Βρυξέλλες, αλλά αντίθετα θα πρέπει οι χώρες να το αποφασίσουν από μόνες τους.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η γραμμή των Βρυξελλών είναι μια: Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να εμβολιαστούν και οι εμβολιασμένοι να πάρουν την 3η δόση.

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο και στο Βέλγιο, όπου αρχικά είχε αποκλείσει κάθε περίπτωση υποχρεωτικότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Brussels Times, την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για πρώτη φορά θα συζητήσει το θέμα παρότι στην αρχή η βελγική κυβέρνηση απέκλειε κάθε σενάριο περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εξετάζεται επίσης να αποκλειστεί το τεστ από το πιστοποιητικό Covid, και μόνο εμβολιασμένοι και όσοι ανάρρωσαν να μπορούν να μπαίνουν σε μαγαζιά και εστιατόρια.