Τα πνεύματα οξύνονται, οι εκατέρωθεν βολές εξακολουθούν να προκαλούν βαθιά ανησυχία για τυχόν ανατροπές στη διπλωματική σκακιέρα, ενώ το ζήτημα των στρατευμάτων στην Ουκρανία δυναμιτίζει το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Μόσχα.

 Σε μια νέα εξέλιξη στο σίριαλ της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης Ουάσινγκτον-Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες με NATO και ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ κλιμακώνεται η ένταση για το ζήτημα της Ουκρανίας. 

Ο Πούτιν δήλωσε, ειδικότερα, στον Φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, ότι θέλει να «αρχίσουν αμέσως οι συνομιλίες» ώστε να αναπτυχθούν νομικές δεσμεύσεις για τη Μόσχα.

 Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία ανάμεσα στα αιτήματά της προτάσσει και τον τερματισμό της ανάπτυξης όπλων του ΝΑΤΟ σε γειτονικά κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ουκρανία.

 Ο Πούτιν κατηγόρησε, επίσης, την ουκρανική ηγεσία για χρήση βαρέως οπλισμού και επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στους υποστηρικτές της Ρωσίας.

 Ο Ρώσος πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ θα συζητήσουν την κλιμάκωση της έντασης με Ευρώπη και ΗΠΑ.

 Η ανακοίνωση για συνάντηση έρχεται ενώ η Ρωσία προκαλεί ανησυχία για απόπειρα εισβολής στην Ουκρανία. Η Δύση, ωστόσο, απειλεί με κυρώσεις τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής στη γειτονική της Ουκρανία.

 Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι έως και 175.000 ρωσικά στρατεύματα μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία, στις αρχές του επόμενου έτους.