Το Κεμπέκ, η δεύτερη πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά, θα κλείσει μπαρ, γυμναστήρια και καζίνο, ενώ καθιστά υποχρεωτική την τηλεργασία.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα επιβάλλονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ο υπουργός Υγείας Κριστιάν Ντουμπ είπε ότι στην επαρχία καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων, περίπου 4.500 καθημερινά, και κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις προσωπικές επαφές τους όσο πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα (μεσάνυχτα απόψε, ώρα Ελλάδας).

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη… αυτή τη στιγμή διεξάγουμε πόλεμο ενάντια στον ιό» είπε ο Ντουμπ, επισημαίνοντας ότι το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα εύθραυστο.

Τα περισσότερα σχολεία κλείνουν από σήμερα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για πέντε ώρες καθημερινά (17.00-22.00), ενώ όλοι οι αγώνες θα δίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στη χώρα προκαλεί «φόβο», ενώ ο αρχίατρος του Καναδά προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας μπορεί πολύ γρήγορα να υπερφορτωθεί.