Ολοένα και εδραιώνει την παρουσία της η μετάλλαξη Όμικρον ανά τον κόσμο προκαλώντας βαρύ πονοκέφαλο σε ειδικούς, κυβερνήσεις αλλά κυρίως πολίτες.

Εξαπλώνεται ραγδαία

Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού είναι πλέον η κυρίαρχη στις ΗΠΑ μια και ευθύνεται για το 73% των νέων κρουσμάτων.
Ωστόσο η Αμερική είναι «έτοιμη», όπως διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης «πανικού». Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε παράλληλα αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, λέγοντας ότι έχουν «σοβαρούς λόγους να ανησυχούν» και ότι το «πατριωτικό τους καθήκον» είναι να εμβολιαστούν.

Κυρίαρχη η «Ο» και στη Γηραιά Ήπειρο

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στη Γηραιά Ήπειρο.
«Το Omicron γίνεται, ή έχει ήδη γίνει, το κυρίαρχο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Βρετανία

Στη Βρετανία αυτήν τη στιγμή 129 άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον και μέχρι στιγμής 14 έχουν καταλήξει, δήλωσε σήμερα στο Sky News η Bρετανίδα υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν Κίγκαν.

Η ίδια σημείωσε επίσης πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς εξαιτίας της Covid-19, αν τα δεδομένα δείξουν πως είναι απαραίτητο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν θα θέσει σε ισχύ νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να ενεργήσει μετά.

Γαλλία

Η Γαλλία, όπου το 20% των θετικών κρουσμάτων είναι πλέον της Όμικρον, δεν αποκλείει να προχωρήσει «πέραν» των περιοριστικών μέτρων που έχει θέσει σε ισχύ στην περίπτωση «πολύ ισχυρής ανάκαμψης της επιδημίας».

Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε χθες εθνικό ρεκόρ 49.823 νέων κρουσμάτων κοροναϊού σε 24ώρες, σχεδόν τα μισά από τα οποία είναι του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη χώρα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου και ανερχόταν σε σχεδόν 40.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι όλοι οι Ισραηλινοί άνω των 60 ετών και το ιατρικό προσωπικό θα έχουν δικαίωμα να κάνουν μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, έπειτα από διαβούλευση με ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε χθες ότι τα αθλητικά γεγονότα στη Γερμανία θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών το αργότερο από τις 28 Δεκεμβρίου για να αναχαιτιστεί η επιδημία. Απέναντι στην απειλή της Όμικρον, οι επαφές, ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων, θα περιοριστούν σε ένα μέγιστο 10 προσκεκλημένων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Η Σουηδία θα θέσει σε ισχύ μια σειρά από μέτρα, από την τηλεργασία ως μια διευρυμένη χρήση εμβολιαστικού πάσου, απέναντι στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στη Φινλανδία, τα μπαρ θα σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ στις 21:00 και θα κλείσουν στις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση. Περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, απόλυτο ρεκόρ στην χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων.