Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει την άλλοτε πρώτη θέση και φαίνεται να χάνει από τους πιθανούς αντιπάλους του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, είτε είναι ο δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ή της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Δεκεμβρίου της εταιρίας MetroPOLL Research, ο δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 54,4% έναντι 32,9% του Ερντογάν. Η διαφορά αγγίζει τις 21,5% μονάδες.

Ίδια εικόνα και στην περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος έχει βασικό αντίπαλο τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Στην περίπτωση αυτή, ο Ιμάμογλου προηγείται με 48,7% και ο Ερντογαν ακολουθεί με 36,6%. Διαφορά 12,1%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν σχηματίσει συμμαχία κατά του Ερντογάν, ξεπερνούν συνολικά τα ποσοστά των κυβερνητικών εταίρων AKP και ΜHP.

Αναλυτικά τα ποσοστά της δημοσκόπησης

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) : 26,2%
Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) : 21,4%
Καλό Κόμμα (IYI) : 10,9%
Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) : 9,1 %
Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) : 4,2%
Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) : 2,2%

Σύμφωνα με τα ποσοστά αυτά η Προεδρική Συμμαχία (AKP και ΜHP) υπό τον Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 30,4% και η Εθνική Συμμαχία (CHP και IYI) αγγίζει το 32,3%.

Γενικά το 52% πιστεύει πως ο Ερντογάν θα χάσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές και και το 44% πώς θα κερδίσει. Επίσης, το 56,9% των ερωτηθέντων επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ αντίθετο είναι το 40%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στην ερώτηση εάν «εγκρίνουν τον τρόπο άσκησης καθηκόντων του Ταγίπ Ερντογάν».

Η πλειοψηφία 57,2% απαντάει «Όχι» και το 38,6% την εγκρίνει.