Προέρχεται από μία αριστοκρατική οικογένεια της Γαλλίας, της οποίας οι γονείς είναι διάσημοι σοκολατοποιοί και ζαχαροπλάστες στην περιοχή Αμιέν. Αλλά το όνομα της Μπριζίτ Μακρόν σπιλώθηκε πρόσφατα, με τους ισχυρισμούς πως γεννήθηκε αγόρι.

 Πώς όμως προήλθε αυτός ο ισχυρισμός και τι πραγματικά ισχύει; Η Daily Mail έκανε τη δική της έρευνα, ψάχνοντας τα αρχεία της πόλης όπου μεγάλωσε, συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και περιγράφει την πραγματική ιστορία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν.



 Το ακροδεξιό περιοδικό που δημοσίευσε την «είδηση»

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το μικρό μηνιαίο περιοδικό «Faits et Documents» κυκλοφόρησε με τα αποτελέσματα της λεγόμενης «τριετούς έρευνας» για την κυρία Μακρόν. Στο άρθρο του, το ακροδεξιό περιοδικό ανέφερε πως η 68χρονη Μπριζίτ γεννήθηκε άνδρας. Η είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, μέχρι τη στιγμή που η «ανταποκρίτρια» Νατάσα Ρέι, η οποία γράφει στο περιοδικό και έχει ιστορικό επιθέσεων στους Μακρόν στο Facebook – έδωσε μια συνέντευξη στο YouTube νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ισχυρισμοί έγιναν viral στο διαδίκτυο.

 Στη συνέντευξη αναφέρθηκε σε μια παλιά οικογενειακή φωτογραφία των Τρονιέ, στην οποία εικονίζεται η οικογένεια, με την μικρή τότε Μπριζίτ να κάθεται στην αγκαλιά της μητέρας της, αλλά με τη δημοσιογράφο να ισχυρίζεται πως πιθανώς να πρόκειται για την Νάταλι Φαρσί, η οποία έμεινε ορφανή όταν η μεγαλύτερη αδερφή της Μπριζίτ, Μαριβόν, σκοτώθηκε σε τροχαίο, μαζί με τον σύζυγό της, Πολ Φαρσί, όταν η Μπριζίτ ήταν πολύ μικρή.

 Και με την Μπριζίτ τι γίνεται; Το όνομα γέννησής της, ισχυρίστηκε ήταν Ζαν Μισέλ Τρονιέ, το αγόρι με το καρό πουκάμισο στη φωτογραφία – προτού «γίνει» τρανς γυναίκα και υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ποιος θα το φανταζόταν;

 Σχεδόν αμέσως η «ιστορία» άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως στα social media με το hashtag #JeanMichelTrogneux. Ιστοσελίδες με συνδέσεις με την ακροδεξιά, το αντικυβερνητικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων αλλά και τους εξτρεμιστές QAnon, οι οποίοι πιστεύουν πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στα χέρια παιδεραστών που λατρεύουν τον διάβολο, διέδωσαν τους ψευδείς ισχυρισμούς.

  Η επίθεση στην Μπριζίτ Μακρόν οδήγησε σε φόβους για «τραμπισμό» του πολιτικού διαλόγου στη Γαλλία με τις ψευδείς ειδήσεις να χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν δυνητικά τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα από την ακροδεξιά που ήδη απολαμβάνει ευρείας λαϊκής υποστήριξης.

 Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, όπως και ο Ερίκ Ζεμούρ βρίσκονται ψηλά στις δημοσκοπήσεις και οι δυο τους θα αμφισβητήσουν τον Μακρόν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

  Η σωματική διάπλαση της Μπριζίτ Μακρόν

Το «έναυσμα» για την ψευδο-έρευνα στο Faits et Documents ήταν η σωματική διάπλαση της Μπριζίτ Μακρόν, σύμφωνα με την Ρέι, η οποία ισχυρίστηκε πως οι «ειδικοί» συμπεριλαμβανομένων πλαστικών χειρουργών, «συμφωνούν όλοι μαζί μου πως η Μπριζίτ είναι τρανσέξουαλ».

 Το αγόρι με το καρό πουκάμισο

Η εκστρατεία βρώμικων κόλπων κατά των Μακρόν δείχνει πόσο εύκολα η μυθοπλασία μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα με λίγα μόνο κλικ και ένα hashtag στον σημερινό κόσμο. Σύμφωνα με την Daily Mail πάντως, που έκανε τη δική του έρευνα, το «αγόρι με το καρό πουκάμισο» όπως ισχυρίζεται η ακροδεξιά πως είναι η Μπριζίτ, πιθανότατα είναι ο εκλιπών μεγαλύτερος αδερφός της Ζαν Κλοντ. Ήταν 8 χρόνια μεγαλύτερος από την Μπριζίτ και έγινε διευθυντής του οικογενειακού εργοστασίου σοκολάτας.

  Όπως σημειώνει η Daily Mail, τα πιστοποιητικά γέννησης στην Γαλλία μπορούν να ληφθούν μόνο από το άτομο του οποίου το όνομα αναγράφεται στο πιστοποιητικό ή ενός συγγενή του ατόμου αυτού. Όμως η άφιξη της Μπριζίτ Μακρόν στον κόσμο δημοσιεύτηκε στην Courrier Picard, την καθημερινή εφημερίδα στην περιοχή του Πικαρντί, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Αμιέν, η πατρίδα της, η οποία καταγράφει τη γέννησή της στις 13 Απριλίου 1953.

  Αναφερόμενη στις τρεις αδερφές της και τα δύο αδέρφια της, η αναγγελία γράφει: «Η Αν-Μαρί, ο Ζαν Κλοντ, η Μαριβόν, η Μονίκ και ο Ζαν Μισέλ Τρονιέ έχουν τη μεγάλη χαρά να ανακοινώσουν τον ερχομό της μικρής τους αδερφής, Μπριζίτ».

  Το περιοδικό Faits et Documents αναφέρει επίσης πως οι αξιωματούχοι των Ηλυσίων «δεν κατάφεραν να δώσουν μία φωτογραφία της Μπριζίτ ως παιδί». Ωστόσο, η Daily Mail βρήκε πολλές σε έγκριτες γαλλικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας της επτάχρονης Μπριζίτ που λαμβάνει την Θεία Κοινωνία, μία άλλη που παίζει στον κήπο καθώς και τη φωτογραφία του γάμου της, με τον πρώτο εκλιπόντα σύζυγό της, τον πλούσιο τραπεζίτη Αντρέ Λουί Οζιέρ.

 Προτού περάσει τις πόρτες των Ηλυσίων το 2017 ως σύζυγος του νεότερου προέδρου στη γαλλική ιστορία – ήταν 64 ετών και εκείνος 39 – η κυρία Μακρόν, πρώην δασκάλα, είχε πει στους μαθητές της: «Θα ακούσετε σχόλια, αληθινά και ψευδή. Δε θα μιλήσω ποτέ γι’ αυτά». Ωστόσο, φαίνεται πως έκανε μια εξαίρεση σε αυτό το θέμα, και λαμβάνει «νομικές ενέργειες» για συκοφαντική δυσφήμιση κατά των υποκινητών στο Faits et Documents, όπως επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο δικηγόρος της Ζαν Ενοσί.  

Η ιστορία της Μπριζίτ Μακρόν - Το σκάνδαλο με τη σχέση της με τον Μακρόν

Ωστόσο, η ιστορία της Μπριζίτ Μακρόν είναι συναρπαστική και περιλαμβάνει ακόμη και σκάνδαλα. Γνώρισε τον Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο του 1992. Ήταν 39 ετών, παντρεμένη μητέρα τριών παιδιών και δασκάλα στο Γαλλικό καθολικό σχολείο στην Αμιέν. Εκείνος ήταν 14 ετών και μαθητής στην ίδια τάξη με μία από τις κόρες της.

 Η διαφορά ηλικίας των 24 ετών μεταξύ τους, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, εκτός όμως από τη Γαλλία, που είναι γοητευμένη με την Πρώτη Κυρία. Αλλά στην πατρίδα της, την Αμιέν, η φιλία της τον πρώτο καιρό με τον Εμανουέλ, είχε προκαλέσει οργή σε τοπικό επίπεδο.


  Η οικογένειά της Μπριζίτ διατηρούσε το ζαχαροπλαστείο στην Place Notre Dame, στο κέντρο της Αμιέν, τώρα το κορυφαίο υποκατάστημα της αλυσίδαςTrogneux που έχει άλλα 12 υποκαταστήματα στη βόρεια Γαλλία.

 Η σπεσιαλιτέ τους ήταν τα μακαρόν και ο πατέρας της ήταν πρόσωπο που έχαιρε μεγάλο σεβασμό, τακτικός επισκέπτης στην εκκλησία και μέλος του Ροταριανού Ομίλου.

 «Ήταν μια μικρή χαρούμενη πριγκίπισσα»

Η κόρη του φοίτησε στο μοναστήρι της Ιερής Καρδιάς. Όλοι την ήξεραν από παιδί και την παρακολουθούσαν να μεγαλώνει ως το μικρότερο από τα έξι αδέρφια. Η οικογένειά της την αποκαλούσε συχνά «χαρούμενη μικρή πριγκίπισσα». «Της ταίριαζε τέλεια – ήταν ένα υπέροχο κοριτσάκι που ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής« είπε ένας οικογενειακός φίλος στην Daily Mail.

 Ένας άλλος κάτοικος της Αμιένης που γνωρίζει καλά την οικογένεια, πρόσθεσε: «Πάντα έπαιρνε υπέροχα δώρα και της φέρονταν σαν πριγκίπισσα. Ήταν ένα γλυκύτατο κοριτσάκι που του άρεσε να ντύνεται και να φορά τα κοσμήματα της μητέρας της. Της έδιναν ασημένια βραχιόλια. Όταν πέρασε τις εξετάσεις της, της πήραν ένα μοτοποδήλατο».

 Σε ηλικία 21 ετών, σε ένα ταξίδι στην παραθαλάσσια πόλη Le Touquet όπου η οικογένειά της είχε εξοχικό, γνώρισε τον Αντρέ – Λουί Οζιέρ, ο οποίος γεννήθηκε στο Καμερούν, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως διπλωμάτης.

 Στα 23 του, ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από την Μπριζίτ, που ήταν ακόμη φοιτήτρια, και είχε ξεκινήσει μια πετυχημένη καριέρα στον τραπεζικό κλάδο. Παντρεύτηκαν στο τοπικό δημαρχείο το 1974, την ίδια χρονιά που παντρεύτηκαν παρεμπιπτόντως και οι γονείς τους Εμανουέλ Μακρόν. Όταν η Μπριζίτ έγινε 26 χρονών, είχαν ήδη αποκτήσει δύο κόρες και έναν γιο.

 Στη συνέχεια, η Μπριζίτ έπιασε δουλειά στο καθολικό σχολείο Lycee La Providence στην Αμιένη. Ένα από τα μαθήματα που δίδασκε ήταν το δράμα. Εκεί μαθητής ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου οι γονείς ήταν γιατροί.

 Και οι δύο πλευρές ήταν απογοητευμένοι από τις φήμες πως οι δυο τους είχαν σχέση. Ο έφηβος Εμανουέλ εστάλη στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η σχέση τους όμως συνεχίστηκε εξ αποστάσεως για 13 χρόνια και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

  Δεν υπήρχαν δημόσιες εμφανίσεις του πρώτου συζύγου της Μπριζίτ αφότου τον άφησε το 1996 και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2019 σε ηλικία 66 ετών. Ο γιος τους, Σεμπάστιαν Οζιέρ, ο οποίος στα 46 του είναι μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Εμανουέλ Μακρόν, τώρα εργάζεται μαζί του ως στατιστικολόγος.

 Η μικρότερη κόρη τους, η 37χρονη Tiphaine έχει υποστηρίξει δημόσια τη σχέση τους. Όσο για την μεγαλύτερη κόρη τους, την 44χρονη Λορένς, ήταν στην ίδια τάξη με τον Εμανουέλ Μακρόν.

 Όσον αφορά στον τελευταίο σκάνδαλο γύρω από την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, η Le Figaro, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γαλλία, κατήγγειλε την επίθεση κατά της Μπριζίτ κάνοντας λόγο για «ψευδείς τρανσοφοβικές πληροφορίες» που βασίζονται σε «παράλογες φήμες» ενώ η αντίπαλη εφημερίδα Le Monde είπε ότι ι ισχυρισμοί αυτοί είναι έργο «συνωμοσιολόγων». Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει παρά το γεγονός πως υπάρχουν πραγματικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να βρει κανείς εάν ψάξει, που αποδεικνύουν την αλήθεια.