Στα Midlands ανακαλύφθηκε ένας «θαλασσιος δράκος» τεραστίων διαστάσεων ο οποίος έχει περιγραφεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα στην ιστορία της βρετανικής παλαιοντολογίας.

Ο ιχθυόσαυρος, ηλικίας περίπου 180 ετών, με σκελετό μήκους περίπου 10 μέτρων και κρανίο βάρους περίπου ενός τόνου, είναι το μεγαλύτερο και πιο πλήρες απολίθωμα του είδους του που έχει βρεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Guardian.com ο Τζο Ντέιβις από το Λέστερσαϊρ και το ίδρυμα «Άγριας Ζωής» του Ράτλαντ το ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης αποστράγγισης σε λιμνοθάλασσα τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι πρώτοι ιχθυόσαυροι, που ονομάζονται θαλάσσιοι δράκοι επειδή τείνουν να έχουν πολύ μεγάλα δόντια και μάτια, ανακαλύφθηκαν από την κυνηγό απολιθωμάτων και παλαιοντολόγο Mary Anning στις αρχές του 19ου αιώνα.
Ο Dean Lomax, ένας παλαιοντολόγος που έχει μελετήσει το είδος, είπε: «Είναι μια πραγματικά άνευ προηγουμένου ανακάλυψη και ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα στη βρετανική παλαιοντολογική ιστορία».

Οι ιχθυόσαυροι, που ήταν θαλάσσια ερπετά, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια. Το μέγεθός τους κυμαινόταν από 1 έως περισσότερα από 25 μέτρα σε μήκος και έμοιαζαν με δελφίνια στο γενικό σχήμα του σώματός τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο