Ειδική εισφορά αναμένεται να πληρώσουν πολίτες του Καναδά που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το Κεμπέκ θα θεσπίσει αυτό το ειδικό «τέλος υγείας» σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με τον επαρχιακό πρωθυπουργό του Καναδά, Φρανσουά Λεγκό, το 10% των κατοίκων του Κεμπέκ που δεν έχει λάβει ως σήμερα καμία δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού δεν πρέπει να «βλάπτει» το 90%, που έχει εμβολιαστεί.

Ο Λεγκό εξήγησε ότι μολονότι οι ενήλικοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν αποτελούν παρά το 10% του πληθυσμού, αποτελούν το 50% των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), στοιχείο «σοκαριστικό», κατά τον ίδιο.

Οι εξαιρέσεις και οι άνεργοι

Η ειδική εισφορά δεν θα αφορά ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τα σχέδια της κυβέρνησης του Κεμπέκ, και τόνισαν πως «διχάζει» τους πολίτες της επαρχίας ή ότι ξεχνά «εντελώς» ευάλωτους ανθρώπους.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά μελετά το ενδεχόμενο να στερεί το επίδομα ανεργίας από τους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν.