Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα σύνορα ΟυκρανίαςΡωσίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία ένδειξη σ` αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν σύντομα έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ, κίνηση που κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανικών στρατιωτών στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρίνεται ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει εκ νέου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.