Για το Κίεβο ταξιδεύει ο Μπόρις Τζόνσον, με τους Ρώσους να ξεσπαθώνουν κατά του Βρετανού πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι ασχολείται με την ουκρανική κρίση για να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον της βρετανικής κοινής γνώμης από το σκάνδαλο «Partygate».

 Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Τύπος, αναμένεται να δεσμευτεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα ότι θα υποστηρίξει την εθνική κυριαρχία της χώρας στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλει η Δύση για να αποτρέψει μια πιθανή ρωσική εισβολή στη χώρα.

 Λίγο πριν την επίσκεψή του στην Ουκρανία, το φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Ρωσίας προέβησαν σε διόλου κολακευτικά σχόλια σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον.

 «Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι σήμερα ο πιο αντιπαθής, ασεβής και γελοιοποιημένος χαρακτήρας στη Βρετανία. Ακόμα και οι μαθητές του γελούν μαζί του. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς λέει ότι ο Τζόνσον είναι πλήρως υπό τον έλεγχο της νεαρής συζύγου του, αλλά ταυτόχρονα έχει τις φιλοδοξίες ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα».

 Τον κατηγορούν ότι αναζητεί διέξοδο από το Partygate

 Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Ρωσίας κατηγορούν τον Τζόνσον ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση, για να ξεφύγει από το πολιτικό χάος που άφησε πίσω του λόγω του partygate, δηλαδή τα συχνά πάρτι που δίνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

 Ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός «NTV» αποκάλεσε τον Τζόνσον «τον πιο μισητό, τον πιο ασεβή, τον πιο γελοίο χαρακτήρα στην Βρετανία». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι η νεαρή σύζυγός του «τον έχει βάλει κάτω από τα φουστάνια της», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

 Στα δημοσιεύματα, επίσης, επισημαίνεται το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχασε χθες ένα τηλεφωνικό ραντεβού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαιτίας της δίωρης έκτακτης συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», Τζόνσον και Πούτιν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία αύριο το απόγευμα.

 Στο Κίεβο, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, με τον οποίο θα συζητήσουν την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία και την δέσμευση του ΝΑΤΟ να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Η επίσκεψη έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας, όπου εδρεύουν εκατοντάδες βρετανικά στρατεύματα.

 Εκτός των παραπάνω χαρακτηρισμών από το ρωσικό NTV, το κρατικό Rossiya 1 ισχυρίστηκε ότι η «αντιρωσική υστερία» του Τζόνσον ήταν «ένας τρόπος να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα», καθώς προσπαθούσε να «πνίξει» το partygate.