Αυστηρό μήνυμα Πούτιν: Οι ΗΠΑ αγνόησαν τις ανησυχίες μας για την Ουκρανία, δώστε μας εγγυήσεις τώρα
Έριξε όλη την ευθύνη για την κρίση στην περιοχή στις ΗΠΑ
Την πρώτη του επίσημη τοποθέτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία, από τον Δεκέμβριο, αλλά και τις διαθέσεις της Ρωσίας έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με μία ευθεία επίθεση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πούτιν επέρριψε τις ευθύνες στην Ουάσινγκτον λέγοντας πως έχει αγνοήσει τις ανησυχίες της Ρωσίας για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.
Για εβδομάδες ο Πούτιν είχε μείνει σιωπηλός σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας λιγοστά δημόσια σχόλια για την κρίση και τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη μετά από μια πεντάωρη συνάντηση στη Μόσχα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Είναι ήδη σαφές -ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό σχετικά- ότι οι θεμελιώδεις ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν. Δεν είδαμε επαρκή εξέταση των τριών βασικών απαιτήσεών μας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν με τους πυραύλους τους στο σπίτι μας, στο κατώφλι του σπιτιού μας», είπε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας, «και ζητάς από εμένα κάποιες εγγυήσεις». «Θα πρέπει να μας δώσετε εγγυήσεις. Εσύ! Και αμέσως, αμέσως τώρα», απαίτησε ο Πούτιν.
Υποστήριξε ότι όταν στέλνει αιτήματα στη Δύση, η Ουάσιγκτον απάντησε με τρόπο που αγνοεί τις κύριες ανησυχίες της Μόσχας. «Οι βασικές ανησυχίες της Ρωσίας αποδείχθηκε ότι αγνοήθηκαν», σημείωσε.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είχε δει «επαρκή εξέταση των τριών βασικών αιτημάτων μας σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την αποποίηση της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα και την επιστροφή της στρατιωτικής υποδομής του μπλοκ [ΝΑΤΟ] στην Ευρώπη στην κατάσταση του 1997, όταν υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τον να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα ρωσοουκρανικά σύνορα ως ένδειξη ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να εισβάλει στην Ουκρανία.