Τον περασμένο Αύγουστο που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, δεσμεύτηκαν να «καθαρίσουν» τη χώρα από τους εξαρτημένους στις ναρκωτικές ουσίες.

Έτσι, γρήγορα συνέλαβαν χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως άστεγους και αφού τους ξύρισαν το κεφάλι, τους έκλεισαν για τρεις μήνες σε «νοσοκομεία» αποτοξίνωσης, που θυμίζουν περισσότερο στρατόπεδα συγκέντρωσης και εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα ταχείας απεξάρτησης.

Στοιβαγμένοι ανά τρεις σε ένα κρεβάτι, με λίγο ή χωρίς καθόλου φαγητό, οι τρόφιμοι σε αυτά τα «νοσοκομεία» αναγκάζονται να τρώνε ό,τι βρουν, ακόμα και γάτες, ενώ κάποιοι από αυτούς έγιναν κανίβαλοι για να επιβιώσουν.

«Σκότωσαν έναν άντρα και άναψαν φωτιά. Πήραν τα σπλάχνα του, τα έψησαν και τα έφαγαν», δήλωσε σε Δανούς δημοσιογράφους ένας τρόφιμος από κέντρο απεξάρτησης της Καμπούλ.

«Οι άνθρωποι έφαγαν γάτες χθες στο πάρκο. Ένας έκοψε το κεφάλι της γάτας και το έφαγε», αποκάλυψε άλλος άνδρας που παραμένει έγκλειστος για απεξάρτηση σε «νοσοκομείο» της Καμπούλ.

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τις συνθήκες στα κολαστήρια - κέντρα απεξάρτησης ναρκομανών στο Αφγανιστάν είδαν το φως της δημοσιότητας στις 16 Ιανουαρίου, όταν Δανοί δημοσιογράφοι από το κρατικό ραδιόφωνο Danmarks Radio επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία απεξάρτησης της Καμπούλ.