«Στα κόκκινα» βρίσκεται η ρωσοουκρανική κρίση, ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή σύρραξης.

Τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ την ίδια ημέρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούν πάνω από τη Λευκορωσία σε κοινές ασκήσεις με τη λευκορωσική αεροπορία την ώρα που Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της το 70% των δυνάμεων που χρειάζεται για μια γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία, ενδεχομένως μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και Washington Post, στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν ενημέρωσαν μέλη του Κογκρέσου ότι στα πιθανά σενάρια του Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνεται ακόμη και η κατάληψη του Κιέβου, ενώ μια πλήρης σύρραξη θα οδηγούσε σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, με μόνο τους θανάτους των αμάχων να κυμαίνονται από 25.000 έως 50.000.

Για τρελά σενάρια έκανε λόγο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος.

«Θα ήταν σαν να λέγαμε εμείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατελάμβαναν το Λονδίνο σε μία εβδομάδα και θα προκαλούσαν 300 χιλιάδες θανάτους αμάχων», είπε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, άφησε ανοιχτά όλα τα σενάρια.

«Η ρωσική δράση θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές, θα μπορούσαν – μεταξύ άλλων -να προσαρτήσουν τα κατεχόμενα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, στο Ντονμπάς, θα μπορούσαν να προβούν σε υβριδικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών επιθέσεων, πολιτικής αποσταθεροποίησης και παρόμοιων ενεργειών. Ή θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.

Η πολεμική ετοιμότητα εντείνεται καθώς Αμερικανοί στρατιώτες φθάνουν στη Γερμανία κι από εκεί στην Πολωνία με αποστολή την ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, ενώ στα χιονισμένα δάση της Εσθονίας νατοϊκά στρατεύματα ασκούνται σε ακραίες συνθήκες.

Την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη υποβάθμισε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν διάθεση να μπουν σε καταφύγια.

«Η άνεση είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Όταν κάποιος αρχίζει να σκέφτεται «αύριο θα γίνει πόλεμος και πρέπει να ζω στο καταφύγιο», είναι δύσκολο» σημείωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Τους τόνους της πολεμικής ρητορικής προσπαθεί να ρίξει και το Κίεβο. Την ώρα που Ουκρανοί εθελοντές εκπαιδεύονται σε τακτικές άμυνας, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι μια διπλωματική λύση παραμένει πιθανότερη από μία επίθεση.