Το καθεστώς Πούτιν πρέπει να κριθεί «από τις πράξεις και όχι από για λόγια», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ και τον Σκάι κατά την απογευματινή τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες ο κ. Τζόνσον είπε πως ο Πούτιν «στρίβει το μαχαίρι στην ανοιχτή πληγή της Ουκρανίας», σε μια απόπειρα να υποχρεώσει τη χώρα και τους συμμάχους της να συνθηκολογήσουν.

 Σε μια πρώτη αντίδραση μετά από τις εξελίξεις στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε μιλώντας με τους κ.κ. Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι ότι η απάντηση των συμμάχων θα πρέπει να είναι αμείωτης έντασης, ώστε να στηριχτούν οι Ουκρανοί έναντι της ρωσικής «βαρβαρότητας».

 Στο Twitter ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι δε θα υπάρξει χαλάρωση της αποφασιστικότητας των συμμάχων μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα κατά της Ρωσίας.

 Σε ξεχωριστή ενημέρωση νωρίτερα, εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού ανέφερε ότι έχει καταγραφεί «μείωση» στους ρωσικούς βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο. Το απέδωσε αυτό στην επιτυχημένη άμυνα των Ουκρανών.

 Πρόσθεσε όμως, σχολιάζοντας τα περί ελάττωσης των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας, ότι ο Πούτιν θα κριθεί από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του, καθώς οι μάχες συνεχίζονται.

 Ο εκπρόσωπος επισήμανε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη και αλλού. «Επομένως δε θέλουμε να δούμε τίποτα λιγότερο από μία πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

 Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κατάπαυση πυρός από μόνη δε θα επαρκούσε για την άρση των βρετανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.