Από χθες τα παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης βρίθουν από ειδησεογραφία σχετικά με την επιθυμία της Βασίλισσας Ελισάβετ να ονομάζεται Βασίλισσα η Καμίλα όταν στον θρόνο ανεβεί ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η κίνηση αυτή της Ελισάβετ έρχεται ύστερα από χρόνια εικασιών και φημών σχετικά με τον τίτλο της από τότε που εντάχθηκε στη βασιλική οικογένεια το 2005. Όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2005, η Καμίλα είχε απορρίψει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας για να αποφύγει αντιδράσεις καθώς αυτός ανήκε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα όσο ζούσε αλλά και μετά τον θάνατό της.

Οι ερωτήσεις σχετικά με τον τίτλο της Καμίλα όταν ο Κάρολος θα γινόταν βασιλιάς, άρχισαν να στροβιλίζονται από τότε που ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους. Το παλάτι τότε, είχε αναφέρει πως θα ονομαζόταν σύζυγος του πρίγκιπα και όχι βασίλισσα, όταν έφτανε η ώρα να ανέβει στο θρόνο ο πρίγκιπας Κάρολος. Μάλιστα, ήταν ένας νέος τίτλος που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την Καμίλα, γιατί εάν στεφόταν βασίλισσα, θα «δημιουργούσε προβλήματα δημοσίων σχέσεων για τους βασιλικούς» είπαν τότε οι ειδικοί.

Με την άδεια της βασίλισσας

Η τελευταία ανακοίνωση της βασίλισσας μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνώρισή της για τις υπηρεσίες της Καμίλα στη μοναρχία.

Έχει γίνει «το ασφαλές καταφύγιο» του πρίγκιπα Καρόλου από το 2005, λένε οι ειδικοί επί βασιλικών θεμάτων και δεν τον επισκιάζει ποτέ. Στέκεται πάντα στο πλευρό του ενώ έχει ανταποκριθεί άριστα στις δημόσιες δεσμεύσεις της και εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

Η Καμίλα είναι το στήριγμα του πρίγκιπα Καρόλου

Η Δούκισσα έχει επίσης προωθήσει πολλούς σκοπούς και έχει κάνει εκστρατεία κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Κέρδισε επίσης, σταδιακά περισσότερη αποδοχή από ένα κοινό που δεν την συμπαθούσε ιδιαιτέρως, καθώς η σχέση της με τον πρίγκιπα Κάρολο έγινε γνωστή όταν ακόμα ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Μάλιστα, η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι η δούκισσα έχει το 34% της αποδοχής του βρετανικού πληθυσμού.

Παράλληλα, νωρίτερα φέτος, η Καμίλα διορίστηκε Βασιλική Κυρία του Order of the Garter, μία από τις υψηλότερες τιμές από την βασίλισσα Ελισάβετ. Η κίνηση αυτή, θεωρήθηκε τότε, ως ένα σημάδι πως η Ελισάβετ τη τοποθετεί σε «παρόμοια βάση με εκείνες των Queen Consorts, τον τίτλο που της απέδωσε τελικά προχθές». Να σημειωθεί πως ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο αποθανών σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ είχε αναλάβει τον ρόλο αυτό το 1947, πριν η Ελισάβετ γίνει μονάρχης.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η βασίλισσα Ελισάβετ υποστήριξε το σχέδιο του Καρόλου να κάνει την Καμίλα βασίλισσά του πριν από πέντε χρόνια, όπως επίσης και να της δοθεί το στέμμα της βασιλομήτωρ. Λέγεται μάλιστα, πως ο πρίγκιπας της Ουαλίας άλλαξε ορισμένους από τους όρκους της στέψης του για να συμπεριλάβει την «βασίλισσα Καμίλα» με την υποστήριξη της μητέρας του το 2017.

Μια βασιλική πηγή είπε: «Αυτό είναι κάτι που απασχολεί τον πρίγκιπα της Ουαλίας εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ο χρόνος της ανακοίνωσης έπρεπε να είναι ο κατάλληλος. Υπήρχε μια νευρικότητα, ήθελαν να το κάνουν σωστά. Ήταν μια συμφωνία που είχε κλείσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το ερώτημα ήταν πότε θα έπρεπε να ανακοινωθεί. Δεν μπορείς να ευχαριστείς τους πάντες. Καταλαβαίνουν ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θα χαρούν, αλλά η βασιλική οικογένεια πιστεύει ότι αυτό είναι το σωστό».

Γιατί το ανακοίνωσε τώρα η βασίλισσα Ελισάβετ;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τους τελευταίους μήνες η βασίλισσα δεν ντρέπεται να μιλήσει για το μέλλον» εξηγεί ανώτερη πηγή του παλατιού στην Daily Mail. Ποιος άλλωστε θα ξεχάσει – τουλάχιστον όσον αφορά τους Βρετανούς – τη δήλωση της Ελισάβετ στην Σύνοδο Κορυφής Cop26 στη Γλασκόβη, όταν είπε πως «κανείς από εμάς δε θα ζήσει για πάντα» καθώς και πόσο περήφανη ήταν για την οικογένειά της;

Κάτι που επανέλαβε και στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της, το οποίο ήταν γεμάτο με αναφορές στις παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά και πώς είναι πηγή παρηγοριάς για εκείνη. «Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν να σκέφτονται το θάνατο της βασίλισσας, εκείνη το κάνει» λέει ανώτερος βασιλικός βοηθός. «Και νιώθει πως είναι καιρός να μιλήσει γι’ αυτό. Δεν είχαμε ποτέ ξανά πλατινένιο Ιωβηλαίο και η βασίλισσα το βλέπει ως μια ευκαιρία να μεταδώσει τη σοφία της» είπε η πηγή. «Έχω κάνει αυτή τη δουλειά για 70 χρόνια, ξέρω τη σημασία του ρόλου που έπαιξε ο σύζυγός μου σε αυτήν. Το είδα επίσης στην μητέρα μου και τον πατέρα μου» είπε στην ομιλία της του Σαββάτου, όταν ανακοίνωσε πως η Καμίλα θα πάρει τον τίτλο της βασίλισσας όταν στεφθεί βασιλιάς ο Κάρολος.

«Πιστεύει πραγματικά πως η Καμίλα αξίζει τον τίτλο αυτό. Η Αυτού Μεγαλειότητα αντιμετωπίζει ένα θέμα που πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κανείς δε βάζει λόγια στο στόμα της βασίλισσας. Και πιστεύει ότι δεν μπορείς να αναλάβεις αυτό τον ρόλο χωρίς υποστήριξη, χωρίς θυσίες. Πρόκειται για μια συνεργασία».

Κάπως έτσι λοιπόν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ομιλία της για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο για να καταστήσει ξεκάθαρη την «ειλικρινή επιθυμία» της.

Τι είπε η βασίλισσα;

Η βασίλισσα Ελισάβετ είπε πως ελπίζει ότι η Καμίλα θα γίνει γνωστή ως «βασίλισσα» (Queen Consort) όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς, αντλώντας από την «σταθερή και στοργική υποστήριξη» που έδωσαν σε αυτήν ο εκλιπών πατέρας της και η βασιλομήτωρ.

Όπως είπε στο μήνυμά της για την 70η επέτειο της βασιλείας της: «Ήμουν ευλογημένη που στον πρίγκιπα Φίλιππο βρήκα έναν σύντροφο πρόθυμο να φέρει εις πέρας τον ρόλο του συζύγου και να κάνει ανιδιοτελώς τις θυσίες που τον συνοδεύουν. Είναι ένας ρόλος που είδα την μητέρα μου να παίζει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα μου. Είναι ειλικρινή μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να γίνει γνωστή ως βασίλισσα καθώς θα συνεχίζει την δική της πιστή υπηρεσία».