Από το λιμάνι του Αμβούργου προς τη Βαλτική εντοπίστηκε να πλέει το υπερπολυτελές γιοτ του Βλαντιμίρ Πούτιν «Gracefull».

Στο Αμβούργο βρισκόταν τους τελευταίους μήνες, πυροδοτώντας σενάρια ότι επίκειται η ανακοίνωση παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε βάρος του Ρώσου προέδρου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που σχεδιάζει η Δύση κατά της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το γιοτ του Πούτιν σχεδιάστηκε το 2005 από τα ρωσικά ναυπηγεία Sevmash στο Σεβεροντβίνσκ. Αρχικά το σκάφος ονομαζόταν «Baltic» και είχε μήκος 71 μέτρα.

Το 2010, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ναυπήγησή του, αποφασίστηκε να μεταφερθεί το κύτος στη Γερμανία. Κατά τη ρυμούλκησή του, ωστόσο, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής έσπασαν τα σκοινιά με τα οποία το έσερνε το ρυμουλκό, και υπέστη σοβαρές ζημιές στους βράχους ανοικτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας.

Το κύτος του γιοτ φορτώθηκε σε φορτηγίδα και μεταφέρθηκε τελικά στα ναυπηγεία Blohm+Voss στο Αμβούργο.

Ωστόσο, η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη, που αρχικά γίνονταν σκέψεις να εγκαταλειφθεί το πρότζεκτ. Αλλά μετά από διαβουλεύσεις οι Γερμανοί ανέλαβαν την επισκευή, ουσιαστικά κατασκευάζοντας το γιοτ από την αρχή.

Το μήκος του αυξήθηκε κατά πάνω από 10 μέτρα, στα 81,5 μ., ενώ έγιναν μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρο το σκάφος του Πούτιν. Το 2014, μετά την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών, το γιοτ βαφτίστηκε «Graceful» και παραδόθηκε στον πελάτη. Η επισκευή του φέρεται να κόστισε 87 εκατ. ευρώ στη Ρωσία.