Σε παραίτηση οδηγήθηκε ένας καθολικός ιερέας, αφότου διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες βαπτίσεις που έκανε στα 20 χρόνια του στην Εκκλησία στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ, κρίθηκαν άκυρες. Αιτία ήταν τα λάθος λόγια που έλεγε κατά την τέλεση του μυστηρίου.

"Με ειλικρινή ποιμαντική ανησυχία ενημερώνω τους πιστούς ότι τα βαπτίσματα που τελούνται από τον αιδεσιμότατο Andres Arango, ιερέα της Επισκοπής του Φίνιξ, είναι άκυρα", ανέφερε ο επίσκοπος Τόμας Όλμστεντ, περιγράφοντας την αποκάλυψη ως "τόσο δύσκολο να ακούγεται όσο και πρόκληση να την ανακοινώσω".

Σύμφωνα με ένα δογματικό σημείωμα από τον Αύγουστο του 2020, όπως αναφέρθηκε από το Catholic News Agency, στο βάπτισμα έλεγε: Σας βαφτίζουμε στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος", που είναι μια άκυρη έκφραση.

"Το ζήτημα με τη χρήση του «Εμείς» είναι ότι δεν είναι η κοινότητα που βαφτίζει ένα άτομο, αλλά είναι ο Χριστός, και μόνο Αυτός, που προεδρεύει σε όλα τα μυστήρια, και έτσι είναι ο Χριστός Ιησούς που βαφτίζει", είπε ο Όλμστεντ.

"Δεν πιστεύω ότι είχε οποιεσδήποτε προθέσεις να βλάψει τους πιστούς ή να τους στερήσει τη χάρη του βαπτίσματος και των μυστηρίων. Εκ μέρους της τοπικής μας εκκλησίας, και εγώ λυπάμαι ειλικρινά που αυτό το λάθος είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της μυστηριακής ζωής ορισμένων πιστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμεύομαι να κάνω κάθε απαραίτητο βήμα για να διορθώσω την κατάσταση για όλους όσους επηρεάστηκαν", πρόσθεσε ο επίσκοπος.

«Συγγνώμη»

"Με λυπεί όταν μαθαίνω ότι έχω κάνει άκυρες βαπτίσεις καθ' όλη τη διάρκεια της διακονίας μου ως ιερέας χρησιμοποιώντας τακτικά μια εσφαλμένη φόρμουλα. Λυπάμαι βαθιά για το λάθος μου και για το πώς αυτό επηρέασε πολλούς ανθρώπους στην ενορία σας και αλλού. Με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και σε επικοινωνία με τη Μητρόπολη του Φίνιξ θα αφιερώσω την ενέργειά μου και την πλήρη απασχόληση μου για να βοηθήσω στην διόρθωσή του και να θεραπεύσω τους πληγέντες", έγραψε επίσης ο ιερέας σε επιστολή.

"Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκάλεσαν οι πράξεις μου και ζητώ ειλικρινά τις προσευχές, τη συγχώρεση και την κατανόησή σας".

Η επισκοπή του Φίνιξ έχει παράσχει μια επεξήγηση και μια φόρμα επικοινωνίας για γονείς ή οποιονδήποτε πιστεύει ότι έχει βαπτιστεί λάθος. "Αν βαφτιστήκατε χρησιμοποιώντας λάθος λέξεις, αυτό σημαίνει ότι το βάπτισμά σας είναι άκυρο και δεν έχετε βαπτιστεί. Θα χρειαστεί να βαπτιστείτε", ανέφερε η εκκλησία.