Την ώρα που ο μέσος μισθός στη Βόρεια Κορέα είναι μόλις 1.200 λίρες το χρόνο και ο λαός λιμοκτονεί, οι υπερπλούσιοι σε αυτή τη μυστικοπαθή κομμουνιστική δικτατορία, έχοντας συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο, έχουν σχηματίσει μικρούς οικιστικούς παραδείσους για να ζουν.

Χάρτες της Google τους αποκαλύπτουν και ο Μάικλ Μάντεν, εμπειρογνώμονας επί θεμάτων Βόρειας Κορέας, τους εξηγεί. Η ελίτ της Βόρειας Κορέας μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες: την ελίτ που περιλαμβάνει τον Κιμ, την οικογένειά του, συγγενείς και φίλους του και εκείνους που έχουν κάνει περιουσίες δισεκατομμυρίων μέσω εμπορικών δραστηριοτήτων και κρατικών συμβάσεων.

Ο Κιμ λέγεται ότι διαθέτει 13 κατοικίες σε όλη τη χώρα και πολλά μέλη της ελίτ επιλέγουν να διαμένουν γύρω τους. Διαθέτουν κατοικίες στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, κατά μήκος της οδού Τσανγκουάνγκ, κοντά στην «απαγορευμένη πόλη» της Πιονγκγιάνγκ με το αρχηγείο του KJU και την επίσημη κατοικία του Κιμ, και στο Ταεμπόντονγκ, μία από τις πλουσιότερες περιοχές.

Κρύβουν τα χρήματά τους στις ακίνητες περιουσίες, «σε σπίτια γεμάτα χλιδή και υπερφίαλη πολυτέλεια, σε πολυτελή αυτοκίνητα όπως Mercedes ή Maybachs και αξεσουάρ από επώνυμα brands, που διατηρούν καταστήματα όπως Chanel, Prada, Adidas και Nike», ενώ αυτό το 1% αποτείνεται κατά κύριο λόγο στην πλαστική χειρουργική. Παροιμιώδης είναι η φήμη που κυκλοφορεί πως οι Βορειοκορεάτες μεγιστάνες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν οι μεγαλύτεροι, ίσως και οι μοναδικοί, αγοραστές κονιάκ Hennessey.

Ο τύραννος Κιμ έχει τη δική του κατοικία στη Γουόνσαν στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, όπου τον είχε επισκεφθεί και ο Ντένις Ρόντμαν. Από εκεί μπορεί να ταξιδεύει εύκολα στην Πιονγκγιάνγκ και αλλού, με το ιδιωτικό του τρένο ή τον ειδικό αυτοκινητόδρομο που φτιάχτηκε αποκλειστικά για αυτόν. Το 2020, φέρεται να έχτισε μια νέα βίλα απέναντι από τη Γουόνσαν, στον κόλπο Γιόνχουνγκ στο νότιο άκρο της χερσονήσου Χόντο, όπου έχει αγκυροβολημένο και το γιοτ του «Princess», αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκεί υπάρχει ένα σύμπλεγμα μεγάλων θερινών κατοικιών της ελίτ, με ιδιωτική παραλία, γήπεδο μπάσκετ και ιδιωτικό σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ δίπλα είναι το «Ντουμπάι» της Βόρειας Κορέας, η πόλη Γουόνσαν-Κάλμα, μια πόλη για να ξοδεύεται αλόγιστα ο πλούτος.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 14 Φεβρουαρίου 2022